in

Opgroeien in de stad of op het platteland. Moeten we kiezen?

Als kind was ik vroeger veel te vinden op het platteland. Mijn dochter zal opgroeien in een grote stad. Steeds vaker vraag ik me af wat dat inhoudt: opgroeien in een stad of op het platteland?

Mijn eerste bijbaantje was heel toepasselijk: prei poten. ‘Hoe?’ Ieniemienie preitjes in een klein gaatje in de grond steken, zodat ze kunnen uitgroeien tot een supermarkt-waardige preistengel. Mijn dochter zal opgroeien in Amsterdam, een stadskind, weinig natuur, meer vervuiling, minder ruimte. Dan buigen mijn gedachten weer af. Meer opleidingskansen, meer werkgelegenheid, meer reuring, meer speciaalzaakjes.

Open boerderijdagen

Met dank aan de Albert Heijn is mijn dochter inmiddels gezegend met een veelzijdig moestuintje (minus veldsla en aubergine). Maar ik zou er niet van opkijken als ze met het idee rondloopt dat een koe wit/paars gekleurd is, zoals dat gezellige chocolademerk uit de Alpen ons wil doen geloven. Dus onder het mom van ‘know your roots’ moest en zou mevrouw van 1,5 jaar mee naar de open boerderijdagen. Wat ik overigens een onwijs leuk initiatief vind, daar ga je mij zeker vaker aantreffen.

Voetjes in de stront

Zo gezegd, zo gedaan. Daar stonden we dan in een kringetje om een koe heen. Met de voetjes in de stront geparkeerd. ‘Wie wil de koe melken?’, vroeg de enthousiaste boer met een gezicht vol diepe groeven van het harde werken, vroege opstaan, dag in dag uit, weer of geen weer. Respect! Een schattig blond krullenkopje van een jaar of 6 wist daar wel raad mee.

Geitenvoer eten

Ondertussen. Dochterlief steeds harder krijsend op mijn arm. Totaal niet geïnteresseerd in het agrarische schouwspel dat voor haar neus plaatsvindt en in het wilde weg trappend in de hoop dat ik haar op de grond zet. Dan kan ze weer verder met haar eigen missie: geitenvoer eten. Wat kwam ik hier ook alweer doen?!! Ik kijk even om me heen. Werp de andere ouders een verontschuldigende blik toe, met daarin een soort lachje dat uitstraalt: ‘jullie kennen het wel hé, op deze leeftijd.’  Nul reactie. Alle andere ouders hebben vast door deze leeftijd heen geslapen of hebben gewoon niet de ‘ongezonde’ neiging om zich bij elke poep of scheet die hun kind laat te verontschuldigen bij de rest van de wereld.

Melk uit de supermarkt?

Dan stopt het blonde krullenkopje na twee ingewikkelde pogingen tot koe melken en kijkt de boer met een blik vol medelijden aan. ‘Maar meneer, waarom koopt u toch niet gewoon een pak melk bij de Albert Heijn?’

Uhm ja.. nu weet ik het weer.

Tips voor het buitenkind

Kijkende naar mijn dochter die buiten speelt op ons terras van 15m2 vind ik het jammer dat het ontdekken van de oneindige natuur (zoals ik dat vroeger als kind zag) minder vanzelfsprekend is. Geen vrees, gelukkig zijn er naast een bezoek aan de open boerderijdagen of een van de kinderboerderijen in Nederland nog tal van andere plekken waar onze kinderen lekker in de natuur kunnen ravotten.

Hier enkele tips voor het stadse (en niet zo stadse) buitenkind:

  • Laat je kinderen een dagje helemaal los gaan in het Banjerbossie, het speelbos van Staatsbosbeheer.
  • Weet je nog stiekem fikkie stoken, insecten bestuderen of die haarband van gevlochten madeliefjes? Het NRC publiceerde al enkele jaren geleden de 50 buitendingen die je moet hebben gedaan voor je 12de. Herkenbaar!
  • Oké, herkenbaar die 50 buitendingen van hierboven, maar waar gaan we dat tot uitvoering brengen? Bijvoorbeeld bij een van de speelpolders. Kinderen kunnen er hutten bouwen, slootje springen, knutselen met materialen uit de natuur en nog veel meer.
  • Meld je aan voor de Nationale Modderdag. Waarom? Omdat het kan en mag, lekker vies worden in de modder.
  • Snel zien wat er bij jou in de buurt te vinden is? Kijk eens op plekcheck.nl. Op deze website worden de leukste (natuur) speelplekken van Nederland verzameld. Ook jouw suggesties voor leuke plekken zijn welkom op deze website.
  • Eigenlijk hoef je vaak ook niet ver te gaan, loop eens naar buiten met je kind en doe helemaal niets. Van verveling worden ze vaak heel creatief.

Ik ben benieuwd welke tips jullie hebben.

Written by Janne Bongers

Comments

Leave a Reply
  1. Ik wilde heel graag dat mijn kinderen in de stad zouden opgroeien. Dat ze een beetje streetwise worden, tussen verschillende culturen opgroeien en alle hobby’s/sporten/clubjes kunnen volgen die ze willen. We wonen in Utrecht, aan een autovrij pleintje dus met voldoende ruimte om buiten te spelen.
    Ik ben zelf in een dorp opgegroeid (en op m’n 18e gillend weggerend maar dat terzijde 😉 ) en mijn ouders wonen daar nog steeds. Dus daar krijgen ze nog een stukje natuur-educatie mee. Ik vind het prima zo. 🙂

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Beestachtig sterk worden met Bill Star’s 5×5

5 tips om een betere hardloper te worden