in

Ode aan de burpee

Lieve burpee,

Wat dacht meneer Royal H. Burpee (de goede man heet echt zo) toen hij jou bedacht begin jaren ’40 van de vorige eeuw? Hij wilde graag de fitheid van soldaten testen. Wilde hij dat echt? Of had hij gewoon een pesthekel aan militairen?

Hoe dan ook, de goede man bedacht je en nam je op in zijn boek “Seven Quickly Administered Tests of Physical Activity”. Jaren stond je bekend als de oefening om fitheid te testen. Mannen moesten je 16 keer en vrouwen 12 keer kunnen doen in 30 seconden. Dat lijkt natuurlijk niks. Totdat je bij burpee nummer vijf bent…. Toegegeven, je bent een simpele oefening. Squat, push-up en weer opspringen inclusief handen klappen. Iedereen kan het. Maar je bent zo ongelooflijk zwaar! Die militairen moesten wel beesten zijn in de jaren ’40. Sommige mensen zijn beest in het kwadraat. De Brit Paddy Doyle heeft het record met jou. Dat staat op 1.840 burpees in 1 uur. Acht-tienhonderd en veertig!

Je was een tijdje weggezakt in de herinnering van de sportgoeroe. Andere trends zoals aerobics, spinning, tea bo en wat nog meer waren stukken populairder. Tot de komst van bootcamp en cross fit. Jij werd als fitheidsoefening weer in ere hersteld. Ben ik daar nou echt blij mee?

Eerlijk gezegd haat ik je uit de grond van mijn hart. Maar het is een haat-liefdeverhouding die ik met je heb. Want hoe je het went of keert, iedere WOD die ik doe waar je in zit, daar kijk ik tegenop. Maar als ik het uiteindelijk gedaan heb, voel ik me weer een bikkel. Voor even… En inderdaad, hoe vaker ik je doe, hoe beter het gaat. Mijn conditie zou nog slechter zijn zonder jou.

Dus lieve burpee, ik hou je in mijn schema’s. Ik doe je niet elke dag en dat zou ik misschien wel moeten doen. Daarvoor haat ik je net iets meer dan dat ik van je hou. Maar je blijft in mijn leven. En wie weet krijgen we ooit nog een intense liefdesrelatie.

Kus,

je grootste (anti-) fan Celine

PS. Klaar om de burpee ook een van je oefeningen te maken? Wat dacht je van deze WOD?

  • 10 push-ups
  • 50 burpees
  • 20 push-ups
  • 40 burpees
  • 30 push-ups
  • 30 burpees
  • 40 push-ups
  • 20 burpees
  • 50 push-ups
  • 10 burpees (en andersom mag natuurlijk ook)

Written by celinebs

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Met vrienden naar de camping

Tiesie