in

Wie hoort er nou eigenlijk op het strafmatje?

Grote reuring in der Nederlanden, het strafmatje wordt veelvuldig gepromoot! Waar tegenstanders en medestanders over elkaar heen buitelen, vraag ik mij vanaf de zijlijn af; ‘hoe gaat het er nou in de praktijk aan toe’?

Situatieschets

Na een lange werkdag waarbij mijn wekker om kwart voor zes en die van de kinderen om zes uur ging en er ongeveer twaalf patiënten de revue zijn gepasseerd, rol ik behoorlijk brak mijn huis binnen. Een korte adempauze in een stil huis om weer op te laden voor het volgende onderdeel; mijn ex brengt de kinderen zo thuis. Na de overdracht inclusief zeshonderd tassen, briefjes en rapporten is het spul weer bij mij thuis. Waar je hoopt op een ‘korte, soepele avondspits’, eindig je in een ‘compleet hysterisch ontplofte avond’. Waar gaat het mis? Hoe kom ik dit anders door? Hoe?!

De mogelijke oplossingen

Na wat logisch nadenken en research op het aloude wijze internet, stuit ik op een aantal mogelijke oplossingen. Zo is daar de ‘Ik doe maar wat’ methode. Totaal niet berust op wetenschappelijk onderzoek en resultaten. Zelfs ervaringsdeskundigen ontbreken. Ik pas deze techniek namelijk als enige toe. Daarnaast varieert het aanbod tussen ‘Positief opvoeden met Triple P’ , via ‘How to talk to kids’ tot ‘Hét strafmatje starring Jo Frost’.

Waar de één houvast biedt door middel van een vijftal basisregels, geeft de ander een leidraad door gedrag te benoemen, situaties bespreekbaar te maken en liefdevol te blijven. En dan is daar nog ‘het strafmatje. De time-out’… Een waarschuwing kan er geloof ik nog vanaf om vervolgens vakkundig je kind op een trap of mat te zwengelen. Klaar! Uit! Time-out!

De realiteit

Op zo’n bewuste vrijdag dwarrelen alle pedagogische mogelijkheden als de bladeren in een herfststorm door mijn hoofd. Ik begin nog keurig met het benoemen van DE situatie: ‘Wat is hier in hemelsnaam aan de hand?’ Bedenk vervolgens dat ik ook goed voor mijzelf moet zorgen, vooral in dit soort situaties; ‘Ja oehoeh, IK ben hartstikke moehoe en werk nou eens mee!’. Echter als vervolgens driekwart van het trio in modus ‘bokkig en eigenwijs’ is beland, komt daar toch dat matje erg verleidelijk om de hoek kijken! Nu is inmiddels wel aardig bekend aan het worden dat die methode onder de noemer ‘Pavlov/driltraining valt’ en mentaal zo’n reactie kan geven wat gelijkstaat aan fysieke pijn. Maar jóngens; wat-werkt-dan-wel???

Moraal van het verhaal

Ik ben ondertussen zelf maar krijsend en stampvoetend met een fles rode wijn en een dikke reep chocolade in mijn up op deurmat gaan zitten. Het trio is enigszins gekalmeerd dankzij wat tijd voor henzelf en wat hersenloos gedoe op een iPad. Zo overdenk ik maar weer eens wat wijsheid is. Oh en dat die verrekte iPad ook best nadelig van invloed kan zijn… Proost!

Written by Daniëlle Brand

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

De beste eiwitten voor je herstel

[WodSpot] Simone: ‘act like a lady lift like a boss’