in ,

5 tips om een betere hardloper te worden

Ooit wilde ik als hardloper ultieme loopdoelen realiseren. Nu verbeter ik stapsgewijs mijn prestaties en loop ik alsof ik het eeuwige leven heb. Wil jij dat ook? Vijf tips.

1: Verleg voortdurend de lat

Het komt er volgens mij vooral op aan om het juiste loopdoel voorop te stellen. Niet te hoog gegrepen, niet te laag. En een concrete datum noemen voor wanneer je dat doel wilt realiseren. Vervolgens: wat zijn je tussendoelen? Een trainingsschema waarin is uitgewerkt hoe je dit alles zult realiseren, vind ik persoonlijk een absolute must.

Concreet hanteer ik nu bijvoorbeeld een trainingsschema om na 6 maanden een halve marathon te lopen in 2 uur tijd. Mijn startpunt was dat ik 1 uur kon hardlopen. Het schema is zo opgebouwd, dat mijn langste run na 4 weken telkens 10 minuten langer duurt: 70′, 80′, … tot uiteindelijk 120′ (21,1 km). En dat met 2 loopdagen per week. Meer mag niet, als gevolg van vroeger opgelopen blessureleed.

Het voordeel van dit schema is, dat ik maandelijks kan vaststellen of ik mijn einddoel zal halen. Maar ook, dat ik mijn einddoel niet hoef af te schrijven als ik een tegenslag heb door ziekte of een blessure. Daarna hoef ik enkel opnieuw naar het juiste tussendoel toe te werken, om vervolgens de draad van het trainingsschema gewoon terug op te pakken. In het slechtste geval verschuift mijn einddoel, maar hoeft helemaal niet altijd het geval te zijn.

2: Laat je begeleiden

Mijn ervaring is, dat het bepalen van het juiste loopdoel, de datum voor wanneer je dit wilt realiseren en hoe je daarnaartoe werkt zeer individueel is. Aanleg is bepalend, maar ook leeftijd, je sportverleden, blessures die je ooit hebt opgelopen… Het komt er vooral op neer realistisch te blijven en de lat niet te hoog te leggen. Want dan zijn blessures onvermijdelijk. Maar de lat te laag leggen, is evenmin ok. Dan is er weer te weinig uitdaging, waardoor je je motivatie kunt verliezen.

Om die redenen vraag ik steeds advies aan een sportarts en een fysiotherapeut, die allebei zelf ook hardlopen. Daarnaast vraag ik om de 4 jaar een sportmedische keuring aan, waarna nieuwe en uitdagende loopdoelen kunnen worden bepaald. In functie daarvan worden nieuwe trainingsschema’s opgemaakt.

3: Houd een logboek bij

In de loop der jaren heb ik een persoonlijk logboek ontwikkeld, waarin ik mijn trainingsschema opneem en de geleverde loopprestaties bijhoud. Concreet is mijn logboek een Excel-sheet waarin ik noteer:

  • maand, week, datum, dag van de week;
  • de planning (de dag waarop ik een training heb en de tijd of de afstand die ik dan zou moeten lopen);
  • een toelichting bij de planning (het soort training, trainingsblokken in het geval van intervaltraining);
  • de run (de dag waarop ik effectief heb gelopen, hoe lang, welke afstand, en of ik heb getraind op tijd of op afstand);
  • opmerkingen bij de run (ging het goed? Had ik ergens pijn tijdens of na het lopen? Welke blessure was het gevolg van de run op die bepaalde dag, of de reden waarom ik niet heb gelopen, bv. omwille van een vakantie, een verkoudheid, rust na een blessure…);
  • grafieken die progressie (of uitval) visualiseren.

 

Voordeel van zo’n logboek is dat het niet alleen jou, maar ook je sportarts of fysiotherapeut een goed inzicht verschaft in wat je aankunt, welke patronen zich aftekenen bij blessures en dergelijke. Die zaken zie je in één oogopslag wanneer je in je logboek met aparte kleuren werkt voor gerealiseerde mijlpalen, blessures, periodes waarin je niet gelopen hebt.

4: Running is a way of life

Zo wordt hardlopen na verloop van tijd veel meer dan enkel bepaalde prestaties neerzetten. Hardlopen wordt onderdeel van gezond leven. Zeker wanneer je in je trainingsschema ook cross-training integreert: fietsen, zwemmen, pilates, krachttraining… Door deze afwisseling kreeg ik zelf veel meer plezier in het sporten. Waardoor ik nu 5 dagen per week aan sport doe.

Opvallend is dat mijn nachtrust ook beter werd. En ik begon meer op mijn voeding te letten. Kleinere en lichtere porties, met minder vetten en suikers. Mijn voeding is nu veel gevarieerder dan vroeger. Vezelrijk, met veel groenten. En in plaats van frisdrank of alcohol, drink ik nu vooral water.

Ook mentaal heeft het hardlopen mij veranderd. Mindful hardlopen zorgt ervoor dat er opnieuw rust en evenwicht in je leven komt. En dat heeft zeker een positieve invloed op je kwaliteit van leven, ook op je sociale leven.

5: Vier je successen

Heb je je finale loopdoel bereikt? Dan mag je er ook van genieten, vind ik. Heerlijk om dan eens een week – of langer – niet te lopen. Dat is goed voor het lichaam. Eventueel kun je wel een hersteltraining inlassen. Hoe dan ook, je hebt plots veel tijd om samen met je partner, je gezin of je vrienden eens lekker te gaan eten, een uitstapje te maken… Kortom: om te genieten van het leven.

Totdat je na een tweetal, drietal weken opnieuw die sportkriebel voelt…

Enjoy!

Written by Dany Dewulf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Opgroeien in de stad of op het platteland. Moeten we kiezen?

De knoop doorgehakt: twee is genoeg