in

Zes aardappelrassen voor de fijnproever

Vind jij de aardappel een saaie knol, die je al jaren uit jouw keuken weert? Shame on you! De pieper is juist een culinaire vitaminebom, waarmee je eindeloos kunt variëren.

Veel mensen denken dat de aardappel (Solanum tuberosum) een dikmaker is. Volgens Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid van Wageningen UR, klopt dat imago niet. ‘Dat is een volkswijsheid waar geen enkele wetenschappelijke grond voor is’, zei hij onlangs in Editie.nl. Aardappelen bevatten minder calorieën dan bijvoorbeeld pasta en er zitten veel vitaminen en mineralen in. Power tot the pieper, dus. Hier volgt mijn lijstje met aardappelrassen die je geproefd móet hebben!

1.

Bintje

Misschien wel de meest bekende aardappel. Deze stevige pieper werd in 1905 door schoolmeester Kornelis Lieuwes de Vries uit het Friese Suamar gekweekt. Het succes dat hij met Bintje boekte, is volgens de fans van deze Koningsaardappel nooit geëvenaard. Wij aten vroeger overigens nooit Bintje: mijn vader vond de aardappel veel te ‘gewoon’ van smaak. Hij reed liever naar een akkerbouwer, zo’n 25 kilometer verderop, om ‘echte’ aardappelen als Bildtstar of Doré te kopen. Inmiddels is Bintje een populaire aardappel, die op veel manieren kan worden bereid. Een waardige opvolger is Challenger – een multifunctionele aardappel met een iets kruimig kooktype.

2.

Annabelle

Een aardappel die in Noord-Europa vrij populair is. Annabelle is geelvlezig, met een stevige bite en een volle aardappelsmaak. De aardappel is van mei tot december verkrijgbaar in het schap van de supermarkt, verpakt in de ‘vastkokende’ verpakking. Vanwege de goede smaakeigenschappen is Annabelle zelfs aan een opmars bezig in Noord-Amerika. Dat is opmerkelijk, omdat Amerikanen eigenlijk liever witvlezige aardappelen eten.

3.

Biologische Carolus

Een smaakvolle, biologische aardappel, die veelzijdig in de keuken te gebruiken is. Je kunt Carolus niet alleen bakken en koken, je kunt er ook biologische frites en chips van maken. Carolus is bovendien een prettig aardappelras voor biologische aardappeltelers, omdat hij meervoudig resistent is tegen de aardappelziekte Phytophthora. Een andere populaire biologische aardappel is Agria. Dit ras met gele schil en dito vleeskleur heeft een echte ouderwetse aardappelsmaak.

4.

Opperdoezer Ronde

Een echte streekspecialiteit met een bijzondere smaak. De Opperdoezer Ronde mag alleen worden geteeld in een straal van 1 kilometer rondom de kerk van het Noord-Hollandse dorp Opperdoes. De aardappel is geel/witvlezig en iets onregelmatig gevormd en heeft een vrij laag zetmeelgehalte. Door de kwetsbare schil wordt de Opperdoezer Ronde met de hand gerooid en gesorteerd. De eerste aardappelen van de koude grond worden eind mei/begin juni gerooid. Maar de weinige telers van dit streekproduct maken er elk jaar weer een sport van om het eerste kistje Opperdoezer Ronde uit de kas al in maart/april op de veiling aan te bieden.

5.

Erika

Een vastkokend tafel- en saladeras met iets gebogen knollen en een heldere schil. De aardappel is ietwat spekkig en leent zich goed om te koken of op te bakken. Qua smaak is Erika een echte allemansvriend.

6.

Zoete ‘aardappel’

De zoete aardappel of de bataat mag niet op dit lijstje ontbreken. Hij is een ware trend in het AGF-segment. Eigenlijk is de bataat – met de Latijnse naam Ipomoea batatas – geen aardappel, maar een groente. De bereidingswijze vindt wel op dezelfde manier plaats. De zoete aardappel is overgewaaid uit overzeese gebieden en is paars, geel, wit of oranje van kleur. Hij heeft een zoetige en ietwat kruidige smaak. Volgens de kenners wint de aardappel aan populariteit, omdat hij breed toepasbaar is in stamppot en ovengerechten, maar ook rauw is te eten. De bataat bevat meer suikers dan een gewone aardappel.

Durf jij het aan om vanavond een warme maaltijd met aardappelen op tafel te zetten? En hoe eet jij de pieper het liefst? Gekookt, gebakken, als stamppot, in een ovengerecht of gepoft? Ik ben benieuwd naar jouw culinaire voorkeur.

Met dank aan: Agrico en HZPC

Foto: Agrico

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Die minuutjes zijn goud waard

6 tips voor zindelijkheidstraining