in

Parttime werkende manager vaak moeder

Manager worden? Dan moet je fulltime aan de slag in een sector waar ook veel managers zijn. Werk je parttime, dan is moeder zijn ook belangrijk.

Man vs vrouw

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar de verdeling van de managementfuncties in ons land tussen mannen en vrouwen. Zij komen tot de conclusie dat het tegenwoordig niet meer uitmaakt of je een man of een vrouw bent om in aanmerking te komen voor deze functie. Volgens dit onderzoek is het glazen plafond dus verdwenen. Maar… ja, natuurlijk is er een maar, je weet toch wel dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dit meestal ook zo is.

Fulltime vs parttime

Klaar voor de maar? Maar het maakt wel uit hoeveel uur je werkt. Je kunt vast al wel raden dat de fulltimer vaker manager is dan de parttimer. Maar als je fulltime werkt, maak je bijna net zoveel kans op een managementfunctie als een man. Het CBS vertelt ook nog dat we in Nederland ongeveer 20 duizend fulltime werkende moeders hebben die ook manager zijn, tegenover 130 duizend fulltime werkende vaders die manager zijn. Om de conclusie te trekken dat veel werkende moeders kiezen voor een parttime baan, hadden we natuurlijk het CBS niet nodig.

Ouder vs geen ouder

Trouwens, als je parttime werkt en je hebt jonge kinderen, dan heb je een streepje voor. Parttime werkende moeders hebben volgens het CBS vaker een managementfunctie dan parttime werkende vrouwen zonder kinderen. Bij vaders is dit juist omgekeerd. Zij zijn minder vaak manager als ze parttime werken. Hmmm… zou het slecht zijn voor de reputatie van de man als hij ervoor kiest om voor zijn kinderen te zorgen? Het waarom komt in het onderzoek niet aan bod.

Sector

Wil je meer kans maken om manager te worden? Ga dan in een bedrijfstak werken, waar relatief gezien ook meer managers worden ingezet. Zo werken veel vrouwen in een sector waar in verhouding ook weinig managers zijn, zoals in de zorg of bij de overheid. Vergroot dus je kansen door een goede sector te kiezen met veel managers.

Ambieer jij als werkende moeder een managementfunctie?

Written by Rianne

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

6 tips voor zindelijkheidstraining

Vleinamen