in

Beginnen met hardlopen? Hier moet je op letten

De lente is de periode bij uitstek om (weer) te beginnen met hardlopen. Voor je dat doet zijn er een aantal dingen waar je even op moet letten. 

Loop niet te hard van stapel

Veel beginnende hardlopers hebben de neiging om direct vol gas te gaan tijdens hun eerste loopjes. Gevolg: je raakt snel uitgeput en de kans dat je het na een paar keer voor gezien houdt, is groot. Bouw daarom je loopjes rustig op en wissel af in tempo. Zo kun je in het begin steeds een paar minuten hardlopen afwisselen met een paar minuten wandelen. Merk je dat je dit steeds beter volhoudt, dan kun je ietsje langer gaan hardlopen.

Koop goede schoenen
Goed schoeisel is cruciaal om blessures te voorkomen. Tijdens het lopen maak je namelijk aardig wat kilometers, die je voeten toch maar even moeten dragen. Heb je de smaak van het hardlopen na zo’n twee maanden echt te pakken, doe dan een looptestje bij een winkel die hardloopschoenen verkoopt. Op basis van die test vind je precies de schoenen die bij jouw voeten en jouw manier van lopen passen. En dat voorkomt een hoop ellende.

hardloopschoenen
hardloopschoenen

Laat je niet ontmoedigen
Alle begin is moeilijk en dus zul je naast euforische loopjes ook loopjes meemaken waarbij je het gevoel hebt dat het allemaal even niet gaat. Laat je niet ontmoedigen, maar zet juist dan door. Want ook bij trainen geldt: de aanhouder wint.

Plan je eerste wedstrijdje
Niets is motiverender voor je trainingen dan te weten dat je over een tijdje je eerste 5 kilometerwedstrijd gaat lopen. Je wilt jezelf niet teleurstellen en dus ben je net wat sneller geneigd om toch weer je hardloopschoenen aan te trekken voor een rondje. En heb je die wedstrijd eenmaal gelopen, dan zul je zien dat je er zo enthousiast van wordt dat je snel weer meedoet.

Ben jij van plan om deze lente te beginnen met hardlopen? Laat het weten in een reactie.

Written by Karolien Koolhof

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Ik wil een botsauto

7 essentials die niet in je Crossfit-tas mogen ontbreken