in

7 essentials die niet in je Crossfit-tas mogen ontbreken

Trainen is bij mij altijd een kleine volksverhuizing: ik sleep mijn hele hebben en houden op en neer naar de box. Dat zal vast aan mij liggen want toen ik aan MMA deed was dat niet anders. Toch wil ik je aanraden je Crossfit-tas te vullen met deze 7 onmisbare artikelen. 

1. Workout schoenen

De markt voor Crossfit schoenen is nu zo groot dat ook Nike zich ermee is gaan bemoeien. En dat heeft een reden; één van de belangrijkste zaken die je voor Crossfit nodig hebt is een paar goede schoenen. Dat hoeven niet per se schoenen van een Crossfit merkje te zijn zoals de Reebok Nano 4.0, de Nike Metcon of de Inov8 Bare XF 210, hoewel dit natuurlijk prima schoenen zijn. Ouwe Converse zijn ook prima.Nike Metcon

Waar het om gaat is dat je schoenen hebt waar je alle bewegingen van Crossfit goed en veilig op kunt uitvoeren. Veel mensen die beginnen met Crossfit doen dat op hardloopschoenen.  Die zijn geschikt voor een groot deel van de bewegingen, maar door de demping in de hiel zijn dit soort schoenen minder stabiel bij oefeningen waarbij je meer gewicht verplaatst.

Zeker bij squats of deadlifts kun je er last van hebben dat de hiel meegeeft onder het gewicht, waardoor je minder stabiel bent en kans loopt op blessures.

2. Waterfles

Het spreekt voor zich, maar na een flink heftige WOD is het heel fijn om een slokje water te kunnen nemen uit je eigen waterfles en niet naar de kantine of de wc te hoeven lopen. Bijkomend voordeel is dat je eruit kunt lurken terwijl je op de grond ligt bij te komen.

3. Springtouw

Regelmatig kom je Double Unders (DU) tegen in een WOD. Nou zijn DU’s al lastig genoeg voor de meeste mensen, maar het wordt nog een stuk moeilijker als je springtouw niet de juiste lengte heeft. Het voordeel van je eigen touw is niet alleen dat het het precies op jouw maat is. Afhankelijk van het merk of model kun je zelfs het gewicht van het touw zelf bepalen. Daarnaast hebben veel van de wat duurdere springtouwen ook lagers, waardoor ze wat soepeler draaien. Heel veel maakt dat niet uit, maar als je zo’n ramp bent als ik, is alle hulp welkom.RX Jump Rope

Zelf gebruik ik dit springtouw van Rx Smart Gear waar ik heel tevreden over ben. Voordeel van dit springtouw is dat je er kabels van verschillende lengtes en gewichten bij kunt bestellen, zodat je naarmate je beter wordt een steeds sneller touw kunt gebruiken.

4. Gewichthef riem

Eén van de doelen van Crossfit is dat je steeds sterker wordt. Dat betekent vanzelfsprekend ook dat je steeds zwaardere gewichten optilt. Dat is op zijn beurt weer een flinke belasting voor je lijf. Niet alleen voor je spieren, maar ook voor je pezen en gewrichten. Met name je onderrug kan het zwaar te verduren krijgen.

Om je onderrug te beschermen wil ik je adviseren om een goede gewichthef riem of powerlift riem te gebruiken. Je hoeft deze natuurlijk niet bij iedere oefening of elk gewicht om, maar als de gewichten hoger worden of je gaat heel veel herhalingen maken, dan kan dat beetje extra stabiliteit helemaal geen kwaad.

Soms hoor je mensen zeggen dat je door het gebruik van een riem zwakker zou worden. Dit is  absoluut niet waar! Een riem werkt juist doordat je met je buikspieren hier tegenaan kunt duwen, waardoor je meer spieren kunt activeren en dus stabieler bent.

Zelf ben ik heel tevreden met mijn Rogue Ohio belt, een hele goede allround riem.rogue ohio belt

5. Lange sokken

Box jumps en deadlifts lusten allebei je schenen wel rauw! Bij box jumps is de kans op kapotte schenen niet zo heel groot. Tenzij je natuurlijk een sprong mist, dan ben je het vel op je schenen wel een weekje of twee kwijt. Bij deadlifts weet je zo goed als zeker dat je schenen eraan gaan. Zeker als je wat zwaarder gaat tillen. De stang die dan langs je schenen schuurt heeft maar een paar keer nodig om ze lekker open te halen.

Heb je daar nou geen zin in dan is een paar lange sokken de oplossing. Je kunt allerlei toffe WOD-sokken kopen, maar ik koop zelf altijd hele goedkope voetbalsokken, die doen het ook prima.

6. Lacrosse bal / Foamroller

Als je hard traint moet je ook goed voor je lijf zorgen. Eén deel daarvan is dat je je stijve spieren ook goed los maakt voor een workout.

Met een foamroller en een lacrosse bal kun je heel veel stramme plekjes van je lijf onderhanden nemen om de doorbloeding weer op gang te brengen, verklevingen te verhelpen en je mobiliteit te vergroten. Het doet even pijn, maar dan heb je ook wat.

7. Gewichthefschoenen

De laatste uit mijn lijstje is voor sommige mensen misschien wat minder een must have, maar anders dan gewone schoenen geven gewichthefschoenen zoveel stabiliteit tijdens je olympic lifts dat het zonde zou zijn ze hier niet te noemen.

AdiPower gewichthefschoen2

Je kunt kiezen voor een echte gewichthefschoen zoals de Adidas Adipowers (mijn favoriet) of de Nike Romaleos of een hybride schoen zoals de Inov8 Fastlift of de Reebok Lifter (Plus). Wat je kiest hangt een beetje af van wat je er mee wilt. Als je er ook in wilt kunnen rennen of touwtje springen dan zou ik je een hybride schoen aanraden. Als je ze primair wilt hebben om je olympische lifts of je squats in te oefenen, dan kun je beter voor een volbloed gewichthefschoen gaan.

Wat mag er absoluut niet in jouw Crossfit tas ontbreken? Laat je horen in de comments!

Written by Jan Kok

Comments

Leave a Reply
  1. Ik mis nog de leertjes voor als je aan een stang moet hangen en de bandjes om een verstuikte pols bij het snatchen/overhead squatten/handstand pushups etc tegen te gaan. En natuurlijk tape, tape en nog eens tape. O ja en kniebanden! (ik heb wat veel accessoires geloof ik)

  2. Die leertjes daar doe ik niet aan; HTFU 😉 Maar de rest van het spul heb ik ook in mijn tas zitten. Ik ben dan ook een echte gear-whore… Ik heb zelfs zoveel zooi dat ik er naar een aparte tas opzoek moest om alles een beetje overzichtelijk in op te bergen. Dat is de Goruck GR2 geworden http://www.goruck.com/gr2-rucksack-black-/p/GEAR-000509 Vreselijk duur en in Nederland bijna niet te krijgen, maar ook onverwoestbaar en vol met vakjes voor al mijn zooi…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Beginnen met hardlopen? Hier moet je op letten

Oudergesprek