in

6 tips voor zindelijkheidstraining

Als je in de kleine kinderen zit komt er een moment dat je de luiers de deur uit wilt doen. Zes tips om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.

1 Luister naar je kind

Bij onze oudste waren wij zelf veel te vroeg. Hij liet met zijn net twee jaar best een keer wat in de pot vallen, maar dat was meer geluk dan wijsheid. Het waren ook steeds maar twee druppels. Behoorlijk vermoeiend, omdat je bij iedere twee druppels wel enthousiast en dolblij moet zijn. Een paar maanden later was hij er blijkbaar wel aan toe. Dan stond hij bijvoorbeeld midden op straat stil tijdens een rondje hond uit laten. Als je vroeg wat er was, dan antwoordde hij dat hij even moest plassen. Dat is dus het moment om aan te grijpen. Op het moment dat ze het zelf aangeven, hebben ze in de gaten dat ze moeten plassen en hebben ze er controle over.

2 Beloon je kind

Stickers en dergelijke hebben in ons huishouden nooit gewerkt. Het duurde voor die twee van mij veel te lang voor ze daadwerkelijk een beloning kregen. Mijn kinderen mochten een klein snoepje pakken als ze het voor elkaar kregen om op de pot of de wc te plassen. Een korte termijn beloning was wat zij nodig hadden. Maar werkt een stickersysteem? Prima haal het voor de dag. En vergeet ook niet andere vormen van beloning zoals applaus, samen doorspoelen en dergelijke. Waar jouw kind gevoelig voor is, is iets dat je zelf uit moet vinden. Maar zet je beste troef in, voor het beste resultaat. Zo ben ik Thomas de Trein nog steeds dankbaar voor het feit dat mijn kind op de wc poept.

3 Grijp mooi weer aan

Is het mooi weer en heb je tijd om lekker buiten te blijven? Grijp dan het moment aan! Laat je kind lekker buiten spelen, zonder luier, met onderbroek. Dan leren ze namelijk dat het toch best wel vies is om plas langs je been te voelen en dat een vieze natte broek ook niet fijn is. Die luiers van tegenwoordig absorberen zoveel vocht, dat je kind helemaal niet doorheeft dat het vies is om in je broek te plassen. Voordeel van buiten? Nou, je hoeft niet bang te zijn voor je meubels en je vloer en het scheelt een hoop poetsen en dweilen. O, ja en van die poepgeur in je huiskamer wordt je ook niet blij.

 4 Consequent zijn

Het toverwoord in opvoeding is consequent zijn. Zet je kind bijvoorbeeld op gezette tijden op de pot of de wc. Bijvoorbeeld voor het naar bed gaan of als je kindje wakker wordt. En heb je gekozen om werk te maken van zindelijkheid, ga er dan ook voor. Trek je kind een luier aan, als je bang bent voor ongelukken, maar dit is niet de tijd om lui te zijn. Een ongelukje is het moment waarop je kind vergeet dat het naar de wc moet en het alsnog in zijn broek doet. Een ongelukje is niet het moment, waarop je in de supermarkt staat, je kind aangeeft dat het moet plassen en jij geen zin hebt om een wc op te zoeken. Helaas, praat ik uit ervaring en kwam ik ooit dankzij mijn kind op het meest smerige klantentoilet van Nederland terecht. Scheelt nog dat ik dan een jongen heb, die luistert naar de instructies ‘nergens aankomen’ en ‘staand plassen’.

5 Tijd

Ja, helaas, maar zindelijk maken kost tijd. Je moet even tijd hebben om je kind met regelmaat op de pot te zetten en te belonen. Zo kun je een goede start maken op weg naar zindelijkheid. Binnenkort komen de lange weekenden rondom Pasen en Pinksteren er weer aan. Een perfect moment om serieus met de zindelijkheid van je kind aan de slag te gaan. Je kunt dan vast een goede basis leggen en uitvinden wat voor je kind werkt en wat niet. Als je dat in de vingers hebt, kun je het namelijk ook overbrengen op degene die voor je kind zorgt als jij werkt. Wil je wat hebben aan tip 4 (consequent zijn), dan zul je één lijn moeten trekken.

6 Voorkom frustratie

Wil het maar niet lukken en levert het alleen frustratie op? Stop er dan gewoon mee. Het heeft geen zin om door te zetten, als niemand er blij van wordt. Het kan zijn dat jouw kindje er nog niet aan toe is. Als je een paar maanden wacht, kan het een heel ander verhaal zijn. Ga niet pushen, maar stop alles weg en probeer het op een ander moment nog eens. Zoals met alles, heeft ieder kind zijn eigen moment.

Heb jij nog een goede tip voor zindelijkheidstraining?

Written by Rianne

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Zes aardappelrassen voor de fijnproever

Parttime werkende manager vaak moeder