in

Is jouw kind al ondervoed?

Consternatie alom, nu kinderartsen alarm slaan omdat ze te veel kinderen met ondervoedingsverschijnselen op hun spreekuur zien. Oorzaak? Te gezonde voeding. Slaan we met z’n allen door?

Vooral hoogopgeleide ouders lijken superbewust bezig te zijn met hun eigen voeding en met die van hun kinderen. Superfoods, groente, fruit, veel meer schijnt er niet in te komen. Bang voor e-nummers, bang voor koolhydraten, bang voor overgewicht. En daardoor kinderen die te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen en ondervoed raken. Met alle gevolgen van dien.

Vroegah

En voordat iedereen nu begin te gillen dat ‘vroegah’ alles beter was (zulke reacties zag ik al voorbij komen op Facebook), dat vroeger iedereen alles kon eten en dat het allemaal maar onzin is, die aandacht voor gezonde voeding: vroeger dachten we ook dat roken gezond was, dus dat zegt niet zo veel. Vroeger was misschien inderdaad het eten beter (maar dan heb ik het over heel vroeger) omdat het eten toen nog niet zo bewerkt was. Nu zit er in heel veel voeding amper nog iets waar je lijf wat aan heeft. Bovendien weten we inmiddels veel beter wat voeding met je lichaam doet. Melk bijvoorbeeld, waar men lang van heeft gedacht dat je het nodig had om sterke botten te krijgen, blijkt helemaal niet zo gezond. En je hoeft ook niet elke dag vlees te eten als je gezond groot wilt worden. Kwestie van voortschrijdend inzicht.

Gezond verstand

Maar wat is er met ons gezond verstand gebeurd? Ik ben de eerste om toe te geven dat het soms moeilijk is om door de bomen het bos te zien, maar als je een beetje logisch nadenkt kun je zelf ook wel bedenken dat een puber in de groei koolhydraten nodig heeft? En niet kan leven van superfoods, groente en fruit? Koolhydraten hebben een slechte naam gekregen, maar ze zijn niet per definitie fout. Ze geven energie en zorgen ervoor dat je spierweefsel niet afgebroken wordt. Niet zo veel mis mee dus. Het is wel handig om na te denken over wat voor koolhydraten je je puber geeft. Wit brood zou ik niet doen, daar zit niet zo veel in, behalve suiker. Maar als je je kind of puber goed volkoren (of desem) brood geeft is daar echt helemaal niks mis mee.

Superfoods

Gelukkig lijkt de hype rond de superfoods bijna voorbij en landen we weer een beetje met onze voeten in de klei. Als we de trendwatchers mogen geloven gaat het in 2015 meer om ‘gewoon’ gezond eten draaien. Maar dan wel eten waar nog voedingsstoffen in zitten, bijvoorbeeld door biologisch te eten of door meer te eten uit je eigen streek.

In 2015 draait het om een goede spijsvertering, zegt Ammerlaan. We eten graag licht en onbewerkt voedsel, liefst van een lokale boer of ondernemer, met pure smaken. Fermentatie (denk aan zuurkool of gerijpt rundvlees) wordt weer hip – het NRC

 

Gulden middenweg?

Als ik naar mezelf kijk probeer ik (hoe saai) de gulden middenweg te bewandelen. Ik heb nogal een druk bestaan dus het lukt echt niet altijd om supergezond te koken. ‘Soit’ denk ik dan. Het kan helemaal geen kwaad om mijn puberzoon af en toe een pizza voor te zetten bij het avondeten. Dat ik dan een salade eet is mijn keus. Hij krijgt ook gewoon brood mee naar school, ook al eet ik zelf geen brood. En ik ben ook geen heilige, dus af en toe een patatje gaat er ook wel in.

Zullen we in ieder geval proberen om niet het kind met het badwater weg te gooien? En gewoon gezond te gaan (of blijven) eten en ons niet, als tegenreactie, vol te gaan stoppen met voedsel dat misschien wel lekker is, maar waar geen voedingsstof meer inzit. Dan krijg je ook ondervoeding, alleen ziet dat er wat anders uit.

photo credit: Vegetables at Market via photopin (license)

Written by Marca van den Broek

Ondernemer, coach en trainer van ondernemers in de creatieve sector. Social media addict, contenteer, blogger, foodie, vegan, single mom, honden èn kattenmens, verslaafd aan chocola. Meer info op www.marcavandenbroek.nl

Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Eén plus één

Voor de kinderen