voeten
in ,

Hardlopen geeft je altijd terug wat je er zelf in brengt

Vorige week had ik een offday. Op zo’n moment trek ik mijn hardloopschoenen aan. En vind ik mijzelf tijdens de run opnieuw uit. Zo kom ik opnieuw in mijn kracht. Jij ook?

#FAIL

Ken je het gevoel?
Bijvoorbeeld op momenten waarop je een fout hebt gemaakt en je mensen om je heen hebt teleurgesteld? Laatst had ik het voor op mijn werk, na een conflict met een collega met wie ik het over het algemeen wel goed kan vinden. Eigen schuld, dikke bult, dacht ik daarna. Wie zich verbrandt, moet maar op de blaren zitten.
Alleen… daar komt niemand een stap mee vooruit, besef ik dan. Bovendien: bij wie vreet zoiets het meest energie? Bij mezelf? Of bij die ander? En hoe ga ik hier nu verder mee om? Tijd dus voor een heel lange en langzame run…

Herbronnen

Om uit een negatieve context te treden, ga ik in eerste instantie mindful hardlopen, bij voorkeur in een rustgevende omgeving. Zo kan ik mijn gedachten en gevoelens verleggen naar het één worden met mijn omgeving. Waardoor ik die gedachten en gevoelens, vooral deze die mij boos maken, pijn doen en mij ongelukkig maken, kan toelaten, aanvaarden en uiteindelijk loslaten. Daardoor ontstaat er opnieuw ruimte in de beleving van mijzelf en de leefwereld van de mensen om mij heen. En voel ik weer de kracht in mij opkomen om met alle obstacles in life op een positieve manier om te gaan.

Soms is hardlopen ook nadenken over het leven

Het is zeker niet zo dat ik tijdens elke run nadenk over het leven. Maar wel wanneer het even moeilijk gaat. Vooral tijdens de lange, langzame run kan ik na een uurtje opnieuw invoelen waarvoor ik echt leef. Hoe ik van betekenis kan zijn. Voor de mensen om mij heen. Voor mezelf. En dat is: ertoe bijdragen dat mijn twee kinderen de mooie mensen kunnen worden die ze in wezen al zijn. Ertoe bijdragen dat ook mijn levenspartner een mooi mens kan zijn. Dat geldt ook voor mijn collega’s op het werk en daarbuiten. Fouten en conflicten maken mij duidelijk dat ik niet perfect ben, maar doen geen afbreuk aan mijn levensmissie. Vooral op moeilijke momenten in mijn leven heb ik er echt nood aan om die opnieuw scherp te krijgen. Eén van de redenen waarom ik hardloop.

Like a flock of birds

Het is heerlijk om te beseffen dat ik niet de enige hardloper ben die af en toe hardloopt om terug met zichzelf in het reine te komen. Er is een heuse community van loopmaatjes. Een community die ik vergelijk met a flock of birds. Elke hardloper loopt in zijn eentje, en tegelijkertijd is er een heel sterke sociale cohesie onder alle hardlopers, waardoor we met elkaar in interactie gaan. Ook over thema’s die ogenschijnlijk niets met hardlopen te maken hebben. Maar die ons wel verbinden.

Love running

Love-running.nl vind ik zo’n community. Een community die mensen verbindt in hun passie – hardlopen – maar ook in de wijze waarop zij in het leven staan. Soms met wisselend resultaat – het leven is immers een obstacle run – maar altijd met een glimlach. Ook dat besef heeft er vorige week voor gezorgd, dat ik na de lange, langzame run naar mijn collega, met wie ik een conflict had, kon toestappen en hem opnieuw de hand kon reiken. Wat ik ervoor terugkreeg, waren een paar dankbare, blije ogen en een warme handdruk. Waarna we allebei als twee vogels in a flock of birds terug konden zijn wie we zijn.

Strive for progress, not perfection

Hardlopen is voor mij dus oneindig veel meer dan alleen een sportieve prestatie neerzetten. Hardlopen betekent voor mij ook een betere mens kunnen zijn.

Wat mij op de vraag brengt: wat betekent hardlopen voor jou? Benieuwd naar jouw eigen, unieke verhaal…

Written by Dany Dewulf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Zomaar een kadootje…(on)verantwoord?!

Vakantiestress