in ,

7 eigenschappen van een slechte baas

Ken je het gevoel? Teveel hooi op je vork, op de verkeerde plek zitten, niet gehoord worden, geen plezier hebben in je werk? Vaak ligt de schuld bij de baas. Leidinggeven is een vak en er zijn maar weinig bazen die dat vak verstaan. Hoe herken je een slechte baas?

Ik werk al jaren als freelancer, maar had in mijn loondienstverleden een paar minder goede bazen. Twee verdwenen als sneeuw voor de zon en betaalden resterende salarissen niet uit. Een ander dronk zich elke avond klem en liet de boel in de soep lopen. En een vierde zette met roddels personeelsleden tegen elkaar op.

Die slechte baas is duur

Dat zijn natuurlijk extremen. Vaak gaat het om aardige (of iets minder aardige) mensen die ogenschijnlijk hun best doen. En toch schort er iets: de werknemers zijn niet gelukkig, de winst is niet optimaal of er is zelfs sprake van verlies, de organisatie is een puinhoop. Een slechte baas is bovendien niet alleen slecht voor het bedrijf en de medewerkers, maar kost de belastingbetaler ook nog eens handen vol geld.

Hoe herken je een slechte baas? Hieronder zeven punten waar je op kunt letten (let op! Waar ‘zijn’ staat moet natuurlijk ook ‘haar’ gelezen worden!):

1.

Slecht personeelsbeleid

Een slechte baas denkt vooral aan zichzelf en niet aan zijn personeel. Het maakt hem niet uit wie wat wanneer doet, als het werk maar wordt gedaan. (Kijk naar Horrible Bosses en eat your heart out!) Dat dat veel beter gebeurt als iedereen plezier heeft in zijn werk dringt niet tot hem door. Je komt bij hem geen stap verder, een cursus of een opleiding kun je vergeten. Daar ga je met je talent voor taartenbakken! Je zult altijd achter de toonbank blijven staan.

2.

Slechte communicatie

‘We moeten draagvlak creëren’ en ‘we gaan ijkpunten vaststellen’. Niet enthousiast? Dat is niet vreemd, de meesten werknemers kijken wazig bij dit soort vakjargon. De slechte baas heeft vage communicatie tot kunst verheven. Of hij communiceert gewoon niet en laat je lekker aanmodderen. Tot het evaluatiegesprek, dan krijg je de wind van voren. Een slechte baas snapt niet dat zijn personeel goed presteert als het onderweg regelmatig wordt bijgestuurd door gefundeerde feedback. Je begrijp dat je bij deze baas een complimentje helemaal wel op je buik kunt schrijven.

Een slechte baas is bovendien oostindisch doof. Je kunt praten als brugman, jouw goede ideeën en kritiek komen niet aan. Je bent niet de enige die hier last van heeft: ruim twee derde van de Nederlandse werknemers heeft nauwelijks contact met het management. De ironie is dat dit type baas vaak zweert bij een goede communicatie. Heb je een probleem, dan moet je hem dat vooral melden. Maar uiteindelijk doet hij er niks mee. Wat dat betreft zou de baas zelf wel wat bijscholing kunnen gebruiken.

3.

Slechte samenwerking

Een slechte baas kan niet samenwerken. Hij ziet collega-bazen als concurrenten en doet liever alles in zijn eentje. Ik ken een hoofdredacteur van een krantje die alle stukken herschreef en zelf de foto’s maakte. Ook regelde hij alle interviewafspraken. Het was een one-manshow, hij had net zo goed geen redactie kunnen hebben.

Deze slechte baas is als de dood voor ideeën van anderen. Ze zouden eens beter kunnen zijn dan die van hem! Hij wil de scepter zwaaien en duldt geen tegenspraak. Bij hem heb je niets te zeggen. Jammer voor hem, want twee weten meer dan één. En wie vindt het nu leuk om voor spek en bonen mee te doen? Ik niet, mij was hij kwijt.

4.

Slechte balans werk en privé

Bij een slechte baas heb je geen privéleven. Nou ja, een beetje dan. Maar als hij roept, moet je klaar staan. ’s Avonds, in het weekend, en je doet het, want je draagt de zaak een warm hart toe. En heeft hij je laatst niet gematst door je een half uurtje eerder naar huis te laten gaan toen een vriendin uit New York over kwam zodat je haar van het vliegveld kon halen? Word wakker! Een goede baas verleent je geen gunst om deze vervolgens terug te vragen. En hij vindt een juiste balans tussen werk en privé belangrijk.

Ook een ‘leuke’ truc van de slechte baas: de klant gouden bergen beloven en van het personeel verlangen deze onmogelijke beloften in te lossen. Als dat lukt, strijkt de Big Boss natuurlijk zelf de eer op…

5.

Slecht leiderschap

Een slechte baas kan geen beslissingen nemen, hij heeft last van faalangst. Of hij neemt beslissingen waar zijn personeel steil van achterover slaat. Zoals bijvoorbeeld het niet kopen van Google in de beginfase van het bedrijf.

Een laffe baas probeert altijd iedereen tevreden te houden. En stelt doelen die een kleuter kan halen (‘vandaag willen we 100 bezoekers’). Hij doet alsof hij de marathon heeft gelopen wanneer hij het doel haalt.

6.

Slechte boekhouder

Een slechte baas is een financiële ramp en een goochelaar met getallen. Dreigt de winst van dit jaar niet gehaald te worden, dan schuift hij kosten door naar het volgend jaar om de winst voor dit jaar op te krikken. Omgekeerd boekt hij kosten voor het komend jaar naar dit jaar, zodat volgend jaar winstgevend lijkt. Alles kan wat hem betreft, zolang hij zijn targets maar haalt.

In het ergste geval gaat deze baas ook nog op kosten van de zaak naar Ibiza, iets wat vaak pas uitkomt als de oplichter is vertrokken.

7.

Slechte verliezer

Een slechte baas maakt stomme fouten. Verantwoordelijkheid nemen is niet zijn sterkste kant. Excuses maken? Vergeet het maar! Alles en iedereen krijgt de schuld van de mislukking, behalve hijzelf. Van fouten leert hij niet en daardoor wordt het niet beter. Tijd om te vertrekken, op zoek naar een betere werkgever. Of neem geen risico het slachtoffer te worden van een narcist of psychopaat en word je eigen baas.

Herkenbaar? Of heb/ben jij juist één van de uitzonderingen waar werknemers bij gedijen? Laat het me weten!

En lees ook even dit artikel over hoe jij een slechte baas herkent aan de vragen die hij stelt en de manier waarop hij communiceert.

Written by Chantal Overgaauw

Comments

Leave a Reply
  1. Ik kan niet wachten op het artikel met de goede eigenschappen, waarbij er tevens nog geld verdient kan worden. Kritiek is altijd makkelijk, maar dan ook vertellen hoe het wel kan/moet.

    • Hoi Nico, draai alles wat hierboven staat eens om: koester je personeel, luister naar je personeel, werk samen in plaats van alleen, gun je personeel een privéleven (dat is een investering), heb lef en neem weloverwogen beslissingen, zet koers, rommel niet met de cijfers en erken je fouten, dat maakt je menselijk. Ben je zelf een baas?

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Handen vol

Weekdier