in ,

5 redenen waarom jij niet op moet geven op Blue Monday

De verschrikkelijkste dag van het jaar komt er weer aan. Op 19 januari is het Blue Monday en slaan depressieve gevoelens genadeloos toe. Geef jij je er aan over of houd je vast aan je goede voornemens?

De Britse psycholoog Cliff Arnall is de ontdekker van Blue Monday. Door middel van een ingewikkelde formule berekende hij dat er één dag is waarop mensen alle goede voornemens laten varen. Creditcards worden weer uit ijsblokken gehakt, chocoladerepen zijn niet aan te slepen en menig mens steekt een sigaret op.

Dit jaar zet jij echter gewoon door. Door deze 5 redenen denk jij niet eens aan opgeven op Blue Monday!

1.

De veranderingen zijn al merkbaar

Op 19 januari ben jij al 18 dagen bezig met het behalen van je doelen. Als je bijvoorbeeld gestopt bent met roken, zijn er al verschillende veranderingen merkbaar. Uit onderzoek blijkt dat in drie weken je longen zichzelf al langzaam aan het schoonmaken zijn. De koolmonoxide is al uit je lichaam verdwenen en bronchiale buisjes beginnen zich te ontspannen. Je proeft zelfs weer heel veel nieuwe smaken omdat je reuk- en smaakzin zijn verbeterd!

Weer beginnen met slecht gedrag, in dit geval roken, zou betekenen dat je alle behaalde doelen weer in de prullenbak gooit. Daar begin je toch niet aan?

2.

Doelen bijstellen is beter dan opgeven

Motivatie genoeg zo?
Motivatie genoeg zo?

Een goed voornemen volhouden is niet makkelijk. Er is onderzocht dat in 2014 maar 25% van alle mensen met een goed voornemen het waar heeft kunnen maken. Vaak komt dit omdat je iets te streng bent geweest voor jezelf. Afvallen is bijvoorbeeld een goed voornemen, maar jezelf uithongeren zodat je heel de dag Big Mac’s voorbij ziet vliegen, werkt natuurlijk niet.

Je doel bijstellen is iets heel anders dan je doel opgeven. Maak je goede voornemen haalbaar door het op je eigen tempo te doen. Zorg eerst dat je 2 kilo afvalt, om daarna weer een nieuw doel voor jezelf te stellen. Zo zijn alle doelen binnen handbereik, waardoor je extra gemotiveerd blijft!

3.

Afspraken met jezelf moet je nakomen

Als je een doel stelt, maak je in feite een afspraak met jezelf. Uiteraard kom je gemaakte afspraken na, dat is wel zo beleefd. Toch zijn wij geneigd afspraken met onszelf (zoals goede voornemens) heel snel te vergeten. 33% van de Nederlands lijkt zich aan het einde van het jaar niet eens meer te herinneren dat zij zichzelf een doel hadden gesteld.

Er zijn twee nadelen van het niet nakomen van je zelfgemaakte afspraak. De eerste is dat je dan sowieso je doel niet bereikt hebt. Je hebt bijvoorbeeld nog steeds je dominante baas niet verteld dat je zijn denigrerende opmerkingen niet langer pikt.

Het tweede is dat het erg slecht is voor je zelfvertrouwen als je je eigen afspraken niet nakomt. Dat laat namelijk aan je onderbewustzijn zien dat je ergens niet toe in staat bent. Geen fijn gevoel! Daarom is doorzetten op Blue Monday extra belangrijk. Laat aan dat stemmetje diep van binnen zien dat jij geen pussy bent en gewoon doorgaat!

4.

Met volhouden bereik je meer dan alleen je doel

Het doel van een goed voornemen is natuurlijk dat je voor jezelf opkomt, je kledingkast niet verder aanvult of eindelijk vrijwillig naar de sportschool gaat. Maar, wist je dat je met het nastreven van deze voornemens veel meer bereikt?

Om je goede voornemens te halen, heb je namelijk een grote dosis wilskracht nodig. Helaas wordt een mens hier niet mee geboren. Dit krijg je alleen door afzien, doorzetten en nog meer afzien. Weet je wat nou het leuke is? Omdat jij nu niet opgeeft, heb je straks niet alleen je doel bereikt, maar ben je ook nog eens in het bezit van een waanzinnig fijne eigenschap. Jij kan straks doorzetten als de beste!

5.

Blue monday is nep

Feitelijk gezien bestaat Blue Monday niet. Toen Cliff Arnall in 2005 met deze verschrikkelijke maandag op de proppen kwam, was de Engelse pers al snel sceptisch. Na enig onderzoek kwam The Guaridan erachter dat een PR bureau in opdracht van een groot reisbureau de formule had bedacht. Psycholoog Arnall ontving een berg geld om zijn naam eraan te verbinden. Hij zei ja, werd beroemd, maar verloor tegelijkertijd ook zijn baan bij de Universiteit van Cardiff. Zij vonden het allemaal toch niet zo heel erg ‘wetenschappelijk’.

Je kan Blue Monday nu dus niet meer als excuus gebruiken. Hoe kan je nou gedeprimeerd raken van iets wat technisch gezien niet eens bestaat?

En? Ga jij door met je goede voornemens? Ik ben benieuwd!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Over kinderen en herdenken

Everything seems impossible until it's done

Wat doe jij, zodat 2015 een geslaagd jaar wordt?