in , , ,

Waarom ik hardloop

Elke hardloper heeft zo zijn eigen loopdoel. Maar meestal is er ook een diepere drijfveer. Ik ben benieuwd wat jou kracht geeft…

Born to move

Ruim tien jaar terug had ik de ene loopblessure na de andere. Op een bepaald ogenblik vroeg de sportarts mij: ‘Hoe belangrijk is hardlopen voor jou?’ Die vraag verraste mij volkomen. Ik had hier nog nooit bewust bij stilgestaan… Hij merkte mijn aarzeling op en overtuigde mij dat ik beter mijn loopschoenen aan de wilgen kon hangen. Wat ik ook deed.

Vele jaren volgden, waarin ik geen enkele sport meer beoefende. Oh ja, ik heb eens een tijdje gefietst. En ook gezwommen. Of ik deed enkele maanden aan krachttraining. Maar geen enkele sport kon mij zo bekoren als hardlopen. En dus verdween telkens heel snel elke motivatie om in beweging te blijven.

Ik werd zwaarlijvig. Mijn pezen en spieren werden zwak en stram. Een trap oplopen kostte mij na verloop van tijd erg veel moeite. Hijgend kwam ik aan, met kloppend hart in de keel. Tot ik vier jaar terug besloot om weer mijn hardloopschoenen aan te trekken. Mijn droom? Ooit nog eens in mijn leven 10 miles kunnen lopen… Eén keer nog.

Ik heb mijn loopdoel gerealiseerd. Eind april 2010 liep ik de Antwerp 10 miles. In 1 uur en 52 minuten. 24 kilo lichter dan 9 maand eerder. Sterk, en met ongelooflijk veel energie. En… ik ben blijven hardlopen.

Maar er is meer…

Een loopdoel vaststellen en dat realiseren, geeft mij een kick. Maar vooral besef ik, iedere keer als ik mijn hardloopschoenen aantrek, hoeveel geluk ik wel heb. Hoeveel mensen zijn er niet, die niet meer kunnen hardlopen?

Laatst nog ontmoette ik Annelies in het bos waar ik hardloop. Annelies is tien en zit in een rolstoel. Ik stopte. ‘Je weet toch waarom ik hardloop?’, vroeg ik haar. Onwetend glimlachte ze naar mij. ‘Voor jou’, zei ik. ‘Hardlopen is geen verdienste. Niet kunnen hardlopen, is geen vloek. Want dat wordt bepaald bij de geboorte. Of door omstandigheden in het leven, waar je geen grip op hebt. Maar als ik hardloop voor een goed doel en zo 5000 euro ophaal, zorg ik er mee voor dat jij jouw droom kunt waarmaken.’

Annelies sloeg haar armen om mij heen en gaf mij een zoen. Iets moois voor dit meisje doen, geeft mij heel veel kracht. Ze zag dat. In haar ogen las ik dankbaarheid en levenskracht.

Running is life, with the volume up.’ Dat voelde ik toen.

I’m a runner…
for a good purpose
against inequality
because I love people
to make peace
to accept that you are
to accept that I am
to be passionate about what I do
passionate about running
about living
to let life happen
to be happy

Dany

En jij?

Written by Dany Dewulf

Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Hoe je blessures een stapje voor blijft

7 redenen om wél naar de sportschool te gaan