in ,

Speelkwartier op trailschoenen

Rennen door de bossen is heerlijk. Een training die meer een speelkwartier (nou ja ‘kwartier’) is. Je ziet herten, springt over takken, ontdekt nieuwe paadjes, gaat door blubber heen, heuveltjes op: de tijd vliegt voorbij! Bij thuiskomst schoenen onder de modder, een rommelende maag en een avontuur rijker! Iets voor jou?

Voordelen van Trailrunning

Hardlopend over onverharde paden, oftewel trailrunning. Een stuk minder saai dan op de loopband, of je rondjes op de atletiekbaan! En het heeft ook een hoop voordelen! Door de onverharde en wisselende ondergrond, ligt je snelheid lager. Hierdoor loop je meer op gevoel; je bent bewust bezig met je omgeving. En door het hardlopen op onverharde paden krijg je meer kracht in je benen en ontwikkel je sterkere enkels. Maar voordat je nu enthousiast je schoenen aantrekt, lees onderstaande tips nog even door, dan ga je goed van start!

Trailschoenen

Natuurlijk kun je op je hardloopschoenen het bos in. Maar met een beetje slechter weer kun je flinke plassen en modder tegenkomen. Speciale trailschoenen bieden goede grip op onverharde ondergrond. Geen zorgen dat je uitglijdt, gewoon door de modder of de sneeuw heen denderen.

Goede warming-up

Zorg dat je spieren goed warm en soepel zijn voordat je van start gaat. De ondergrond vergt meer van onder andere je spieren en ledematen dan rennen op de weg of atletiekbaan. Dynamische oefeningen zijn hierbij een must! Voor een aantal voorbeelden van dynamische oefeningen, kijk op deze site.

Kruimels achterlaten

Als je eenmaal in het bos bent, is het heel verleidelijk om steeds weer nieuwe paadjes in te slaan. Zorg dat je niet te ver afdwaalt van de paden die je kent. Zorg dat je aanknopingspunten hebt en dat je weer op tijd teruggaat. De training van een uur moet niet eindigen met 2 uur spoorzoeken naar het beginpunt.

Geen nieuw pr

Bij trailrunning gaat het niet om een snelle tijd, het draait eigenlijk om de beleving. Het hardlopen in de natuur, genieten van de omgeving, jezelf uitdagen met klimmetjes op ontdekkingstocht tussen de bomen. De natuurlijke hindernissen vergen concentratie. Je kijkt waar je je volgende stap gaat zetten: ga ik door de modder, ontwijk ik de wortels of spring ik over die boomstam heen?

Picknickmand op je rug

Neem als je langer gaat hardlopen in ieder geval drinken en gelletjes of energierepen mee. Deze kun je meenemen in een lichtgewicht rugzak (camelbag) of een hardloopbelt. En mocht je plek overhebben, je telefoon, een buff of windjasje zijn vaak ook heel praktisch om bij je te hebben.

Eropuit!

Ook zin om het natuurgebied bij je om de hoek te gaan verkennen? Laat me weten waar jij op ontdekkingstocht bent gegaan en welke mooie paadjes je hebt gevonden!

Voor meer info, check deze websites:
http://www.mudsweattrails.nl/
http://www.trail-running.eu/home

Written by Petra

Comments

Leave a Reply
  1. Hoi Esthert, leuk dat je het gaat proberen. Ik hoor graag hoe het is gegaan. Duurlopen over de dijk vind ik ook leuk, maar in de bossen rennen en meedoen aan trailruns is totaal anders .Ook in de winter erg fijn, je blijft goed warm hiermee, je loopt meer beschut en loopt op een andere manier hard, meer intensief. Beetje springen, slingerpaadjes, stronken ontwijken, nou ja ervaar het zelf maar!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Strand zonder stress

Moeder in spe zoekt stijlvolle luiertas