in ,

5 awkward sociale situaties

Sociale interacties gaan niet altijd van een leien dakje. We doen natuurlijk wat we denken dat goed is, maar soms gaat het gênant mis. Hieronder een paar voorbeelden van herkenbare situaties waarbij het mis kan gaan.

 01

Openbaar vervoer situaties

Het uitstappen bij bijvoorbeeld de trein, gaat in mijn ogen heel awkward als het druk is. Iedereen wil naar buiten en iedereen wil naar binnen. Om de een of andere reden, waarschijnlijk om het proces te bespoedigen, staan we in een halve maan te wachten totdat iedereen eruit is. Heel handig is het niet. Dus als een uitstappende versie van Chazia Mourali (host van De Zwakste Schakel), gaan we automatisch op zoek naar het breekpunt in deze halve maan van sociale stommiteit. Wie als eerste opgeeft en verslagen opzij gaat is: de Zwakste Schakel. Ik wil dat nooit zijn, dus al die uitstappende knakkers zullen schouderbeukend langs mij moeten gaan. Dit alleen als ik rockmuziek luister. Als ik klassieke muziek luister, dan pirouetteer ik aan de kant. Bij rap muziek is dat twerkend.

02

Deuren situaties

Waarom dit ook in mijn lijst staat is om de volgende 3 situaties. De eerste is, als je naar binnenloopt en de volgende persoon is gewoonweg te ver om de deur nog open te houden. Dit is ideaal, want ik hoef de deur alleen maar voor mezelf open te maken en de volgende persoon mag het zelf doen. Ik neem aan dat deze persoon ook bereid was om een deur open te doen vandaag. De tweede: dat de volgende persoon bijna in je nek loopt te hijgen. Ook dit is simpel, want dan is het de deur gewoon een extra zetje geven.

De derde is precies in het midden. Net te dichtbij om de deur dicht te laten vallen en net te ver weg om de deur open te houden. Moet ik dan rennen of mag ik mijn normale tempo aanhouden? Ik vind het persoonlijk leuk om te kijken hoe mensen reageren op deze situatie. Raken ze geïrriteerd? Hoelang hebben ze geduld?

03

Handen schudden situaties

Open hand, hoek van 45 graden en zodra de handen contact maken, hand omvatten zonder te knijpen, stevig op en neer bewegen, terwijl je oogcontact houdt. Dit is hoe ik denk dat een handdruk hoort te gaan. Maar soms gaat het zo gênant mis, dat we doen alsof het gewoonweg niet is gebeurd. Net als struikelen als je naar iemand toe loopt, staat het in ons geheugen gegrift als HET DING dat die persoon heeft gedaan. Persoonlijk lach ik en vraag ik voor een re-do. Of maak ik er juist een spel van om het elke keer zo gênant mogelijk te doen.

 04

Telefoon situaties

Het gaat meestal goed. Soms is het einde van een gesprek nog wel een donkere poel van awkwardness. Vooral tijdens het afscheid, als de andere persoon nog niet klaar bleek te zijn met praten. Dan onderbreek je diegene en is er meestal een stil momentje gevolgd door ‘nee, gaat u maar’. Die wordt dan gevolgd door een mutuele herstart van een gesprek, waarbij uiteindelijk de zwakste schakel zegt, ‘nee nee, gaat u echt maar hoor’. Dan gaat het gesprek godzijdank richting de afsluiting, zodat je die persoon een poosje niet meer hoeft te spreken via de telefoon. Dan maar de WhatsApp, Facebookchat, e-mail, sms, Twitter of Snapchat. Juist, waarom belde ik die persoon ook alweer?

05

Ober situaties

Als dinerend persoon, worden we op onze wenken bediend. Soms ziet hij/zij het niet. Dan zit je daar. Met je hand in de lucht. Te zwaaien als een idioot. Een oplossing van een vriendin van mij is om iets raars te roepen tijdens het zwaaien. Hoewel dat zeker de aandacht trekt van de ober, maakt dat het niet minder awkward. Ik denk dat de oplossing is om een soort halve beweging te maken richting je haar terwijl je intens de bediener blijft aankijken. Als hij/zij je ziet, gooi die hand omhoog! Zo niet, dan even achter de oortjes krabbelen.

Dit zijn mijn voorbeelden van hoe sommige situaties mis kunnen gaan. Heb jij ook zulke of soortgelijke ervaringen? Ik hoor het graag!

Written by Dweizel Galdeij

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

7 redenen om wél naar de sportschool te gaan

Avontuurlijk cadeau voor hardlopers