in

Passie. Ambitie. Wat?

Jaren geleden gaf ik een etentje voor vriendinnen. Ze kenden elkaar niet allemaal even goed. Dat liep niet helemaal gesmeerd:

‘Wat is jouw passie?’
‘Hoezo passie?’
‘Nou ja, je wil toch wat bereiken in het leven?’
‘Ik heb helemaal geen passie, moet dat dan?’
‘Ook gek’
‘Ik kan toch ook gewoon genieten van het leven? Of ben je in de war met ambitie?’
‘Wat is dan je ambitie?’
‘Geen idee nog, ik ben jong, ik zie wel’
‘Nou ja…’

 

Kweetniet

Ik vond het destijds sterk van mijn vriendin dat ze ervoor uit durfde te komen dat ze – nog – geen passie of ambitie had. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig een passie moet hebben. Of ambitie. Anders tel je niet mee. Wat nu als je geen idee hebt wat je passie is? Je werkt knalhard, en je dent dan dat je ambitieus bent, maar neemt eigenlijk niet de tijd om te bedenken wat je precies wil. Bij veel dertigers gaat dit toch knagen. En kunnen er behoorlijk van in de war raken.

Kgeniet

Aan de ene kant vind ik dat iedereen zo bezig is met het vinden van zijn passie en het nastreven van ambitie, dat ze voorbij gaan aan het doel. Namelijk: gewoon genieten van het leven en accepteren dat de situatie is zoals het is. Aan de andere kant is het fantastisch om te weten waar je passie ligt. Wanneer je bezig bent met je passie vergeet je de tijd. Je omgeving. Soms zelfs jezelf. Je bent enthousiast en vol energie. Het is het gebied waar je vaardigheid overeenkomt met je uitdaging. Passie gaat namelijk bijna altijd samen met talent.

Passie is de drijfveer in je leven. Wat je kracht, energie, hoop en geluk geeft. Het is wat je het liefste doet en waar je een natuurlijke aanleg voor hebt. Waarom nemen we daar niet wat meer tijd voor?

 

Geef me…alles

Ik benijd mensen die gewoon doen wat ze het leukste vinden. Maar ons dertigersprobleem is dat we tegelijkertijd zoveel willen: een mooi huis, shoppen, regelmatig uit eten en een goede baan. Tuurlijk weten we heus wel hoe we onze dag het liefst invullen. Maar daar kunnen, of durven, we niet voor te gaan. Dus werken we ons tien slagen in de rondte. En vragen onszelf jaren later af wat we eigenlijk aan het doen zijn. We weten niet meer wat onze passie is. We zijn er zo ver vanaf gedreven. En om het dan nog om te gooien? Met veranderingen gaan we over het algemeen niet zo goed om. Omdat we onze baan inmiddels onder de knie hebben, denderen we gewoon door. We gaan voor zekerheid. Of bedoel ik materialisme? Want dingen ervoor opgeven, dat willen we ook weer niet. Stiekem ben ik er ook zo een.

Ik plan wel wat hoor

Toch blijven er plannen door mijn hoofd spoken. Ik heb ze op papier gezet. En ga ze de komende jaren rustig uitwerken. En op een dag, als ik het aandurf, ga ik ervoor. Mijn creativiteit ontdekken en uitnutten. Voor nu stort ik mijn creativiteit in mijn nieuwe huis. Moodboards maken, kleuren en meubels uitzoeken. Heerlijk! Daarvan vergeet ik volledig de tijd. Misschien moet ik daar wel iets mee. Wie weet.

Wat doe jij het liefst?

Written by denisevi

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

In alle eerlijkheid: vaderschap

8 tips voor een saaie zondag