in

Hoe hardlopen stress de wereld uithelpt!

Dat hardlopen gezond is, weet ondertussen bijna iedereen. Veel mensen hebben nog steeds het idee dat ze daarvoor toch wel een paar uur per week moeten hardlopen. Is deze overtuiging wel terecht? Recent onderzoek toont aan dat zelfs korte stukjes hardlopen ons leven kan verlengen. Hoe dit werkt, lees je in dit blog.

Stress

Veel mede hardlopers zullen zich hierin herkennen: drukke baan, druk sociaal leven, misschien een paar kleine kinderen en ook nog een partner die graag wat quality time wil ;-). Voor de één levert dit meer stress op dan voor de ander, maar uiteindelijk kunnen we spreken van een constante druk die chronische stress genoemd mag worden (klinkt zwaarder dan het is;-)). Wat is het dan heerlijk om een paar keer per week te mogen hardlopen, al is het alleen maar om wat tijd voor jezelf te hebben!

Adrenaline

Bij het woord stress denken de meeste mensen aan de fysieke reacties die horen bij het aanmaken van adrenaline. Zo ben ik een aantal jaren geleden bijna ondersteboven gereden door een auto tijdens het hardlopen. Alle alarmbellen in mijn lichaam gingen af: bloeddruk steeg, hartslag ging van 140 naar 185, spierspanning liep op (handen begonnen te trillen). Mijn lichaam schakelde razendsnel over op het overlevingsmechanisme. Bij deze fysieke reactie hoort ook een emotie; in dit geval angst.

Cortisol

Het voorbeeld van hierboven is een duidelijk voorbeeld van acute stress. Onze dagelijkse druk vanuit de maatschappij: werk, privé, en tijd voor jezelf, wordt chronische stress genoemd. Bij chronische stress maakt het lichaam meer cortisol aan, dit hormoon zorgt voor dezelfde effecten als adrenaline maar in mindere mate. Hierdoor worden de fysieke reacties als minder duidelijk ervaren. Indirecte gevolg is dat er ook geen emotie wordt ervaren. Vaak alleen een onbestemd gevoel dat er iets niet helemaal lekker zit.

Verschillen

Cortisol en adrenaline zijn twee hormonen die dezelfde effecten hebben op ons lichaam. Toch zijn er grote verschillen tussen deze twee essentiële stresshormonen. Zo werkt cortisol als een ontstekingsremmer en het zorgt ervoor dat ons lichaam vet gaat opslaan. Een ander groot verschil zit in de afbraaktijd (de tijd die het lichaam nodig heeft om het hormoon af te breken). Deze is voor adrenaline gemiddeld elf minuten. Voor cortisol kan dit oplopen tot enkele uren. Dit heeft tot gevolg dat in deze periode er weer stressvolle situaties kunnen ontstaan, die opnieuw de cortisolspiegel doen stijgen. Hierdoor ontstaat een ongezonde balans waardoor ons lichaam constant moet vechten tegen de effecten van cortisol: uitputting en algehele malaise zijn het gevolg.

Hardlopen & Cortisol

Een interessante vraag is: Waarom voel ik me na het hardlopen altijd zo energiek? Als je deze vraag stelt aan willekeurige mensen, zullen ze met verschillende antwoorden komen. Meestal komt in het antwoord het woord ‘hormoon’ of ‘cortisol’ niet voor. Hardlopen zorgt er namelijk voor dat de stresshormonen worden ‘afgefakkeld’ (verbruikt, verbrandt of verlaagt). Ik heb het woord ook niet verzonnen ;-). Zelfs de korte stukjes helpen al mee zoals het Journal of the American College of Cardiology aantoont. Dus rennen naar de bus of de trein, ook al ben je ruim op tijd ;-). Hierdoor heb je minder stress en leef je langer!

hardlopen_origineel

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

8 tips voor een saaie zondag

HELP! Wat trek ik aan?!