in , ,

HELP! Wat trek ik aan?!

Het is een dilemma dat meestal in een geheel andere context speelt, maar ook hardlopers kennen het probleem. Zeker nu de temperaturen wisselend zijn: Help! Wat trek ik aan?

Het systeem: drie lagen

Het meest praktische systeem voor hardlopers die geen zin hebben in een winterstop: het drie lagen-systeem. Dat klinkt ingewikkelder dan het eigenlijk is. Het belangrijkste in de koudere maanden? Zorg voor goede hardloopkleding. Een (gewoon) oud shirt is misschien wel lekker goedkoop, maar niet gemaakt om vocht van het zweten af te voeren. Dat is best vervelend nu het kwik daalt. Zweet zorgt voor een natuurlijke koeling. Dat is prima. Alleen niet in combinatie met slechte kleding en lage temperaturen. Je hebt vast geen zin om klappertandend over het asfalt te bibberen. Toch?

Laag 1: Onderlaag/thermokleding

Nee. We hebben het niet ineens over skiën. We gaan nog steeds hardlopen. We beginnen met een laag thermokleding. Ook wel gewoon onderkleding genoemd. Waarom? Het zorgt voor warmte. Een klein beetje warmte onderweg is best aangenaam. Als het wat minder koud is, dan is onderkleding voor hardlopers prima. Als de ijspegels aan de dakgoten hangen, dan is thermokleding misschien een beter idee. Dat is deels ook persoonlijk. Het belangrijkste? Onderkleding moet goed aansluiten. En natuurlijk geen vervelende naden bevatten.

Laag 2: Tussenlaag

Het is een ongelukkige woordkeuze. Als het buiten droog is, dan zijn twee lagen vaak meer dan voldoende. Voor de tweede laag is er ruime keuze. Het kan een shirt zijn. Een sweater. Lange mouwen. Korte mouwen. Een bodywarmer. Je kunt kiezen voor thermoskleding en een simpel shirt met korte mouwen. Deze laag overslaan en meteen een hardloopjack over de onderkleding aantrekken kan ook. Om het maar ingewikkeld te maken. Geen paniek! Het komt echt goed. Een onderlaag zorgt vooral voor warmte. Een extra laag houdt die warmte beter vast en zorgt voor de regulering van zweet. Een hardloopjack houdt regen en wind tegen. Als het niet zo koud is, dan is een onderlaag met daarover een shirt naar keuze prima. Als de temperatuur nog vriendelijk is, maar het wel regent, dan is een hardloopjack een prima tweede laag. Ook wind houdt een hardloopjack beter tegen dan een shirt. Toevallig minder koud? Laat de onderlaag zitten en ga door naar de derde laag. Als het wat kouder is, maar aardig windstil, dan is een onderlaag in combinatie met een sweater een prima plan.

Laag 3: Laatste laag

Als het echt koud en regenachtig is, dan zijn die drie lagen ineens heel handig! Dan is de laatste laag een hardloopjack/bodywarmer. Simpel. Je hebt dan twee lagen die zorgen voor warmte en de regulering van zweet en een laatste laag, die bescherming biedt tegen de elementen. Het kiezen van kleding is vooral het begrijpen van de theorie achter de verschillende lagen. In de zomer slaan we de eerste laag vrolijk over. Natuurlijk de laatste vaak ook.

Handige tips

Nog een paar handige tips:

* Onderkleding voelt vaak warmer. Het sluit namelijk goed aan en zo komt er geen wind onder. Daarom kiezen hardlopers soms liever voor onderkleding in combinatie met een hardloopjack als het regent en niet extreem koud is.
* Het is vaak de wind die koud aanvoelt. Een hardloopjack houdt aardig wat wind tegen en dat werkt vaak beter dan een extra shirt.
* Vergeet de accessoires niet! Een paar warme handen zorgen meteen voor een warm gevoel. Een muts is misschien geen fashion statement, maar ongekend aangenaam als het koud is. In het geval van regen, zorgt een pet voor het nodige comfort. Niks vervelender dan regendruppels die het zicht benemen.
* Hardlopen binnen de bebouwde kom is misschien minder spannend dan de natuur in, maar al die saaie gebouwen houden de wind vaak wel prima tegen. Ook in het bos is het daardoor vaak minder koud (gevoelsmatig), dan in het open veld. Natuurlijk is het niet handig om midden in een storm in een bos te gaan hardlopen.

Wat zijn jouw gouden tips voor hardloopkleding in de herfst en winter?

Written by Angelique

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Hoe hardlopen stress de wereld uithelpt!

Even voorstellen: Siren