in ,

3 redenen voor een extra rustdag

Herstellen is minstens zo belangrijk als trainen. Niet voor niets zijn rustdagen een vast onderdeel van elk trainingsschema. Soms is een extra rustdag geen overbodige luxe. Gelukkig geeft het lichaam prima aan wanneer een extra rustdag nodig is. 

1. Pijn

Hoewel niet elke pijn alarmerend is, kan een extra rustdag geen kwaad. Je lichaam heeft misschien even iets langer nodig om van die zware training te herstellen. Als de pijn al een langere periode aanwezig is, dan is het verstandig om even een bezoek aan een (sport)arts te brengen om mogelijke blessures uit te sluiten. Vervelende blessures zoals shin splints beginnen vaak onschuldig. Helaas is alleen het begin van zulke vervelende blessures onschuldig.

2. Hartslag

Trainen met een hartslagmeter wordt niet voor niets geprezen. Je hartslag is ook een goede indicatie voor de noodzaak van rust. Zo kan een verhoogde rusthartslag wijzen op overtraining. Je moet natuurlijk eerst weten welke rusthartslag voor jou normaal is. Verschillende apps zoals Runtastic Heart Rate zijn gratis verkrijgbaar voor elke smartphone. En ze blijken nog aardig accuraat ook!

3. Prestaties

Slechte prestaties zijn voor veel hardlopers een reden om nog vaker en harder te trainen. Het kan ook een teken van overtraining zijn. Als de prestaties een langere periode tegenvallen en ook het humeur te wensen over laat, kan de oorzaak overtraining zijn. Een spreekwoordelijke pas op de plaats is dan geen overbodige luxe. En voor wie de rustdagen (net als ik) moeilijk vindt: een lichaam dat kan herstellen, presteert altijd beter. Kortom: geen enkele reden om de rustdagen over te slaan! En die nodige extra rustdagen betalen zich ook uit in betere prestaties en minder blessures.

Tip!

Je lichaam zal door verschillende signalen aangeven dat rust nodig is. Leer de signalen van jouw lichaam kennen en herkennen. En neem altijd een paar weken extra voor een trainingsschema. Precies drie maanden voor een marathon starten met een trainingsschema is vragen om problemen en zorgt voor een groter risico op blessures en overtraining.

Written by Angelique

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Hoge hakken tl;dr2014

7 dingen to-do om stralend op tl;dr2014 te verschijnen

Trailrunnen…dat varkentje ga ik wel even wassen