#TLDR2014
in

In 8 stappen content curatie

Content maken, het is niet bepaald de makkelijkste opdracht. Waar begin je en hoe weet je of het af is? In mijn blog over Content curatie vs content creatie geef ik als tip te starten met content curatie. Maar hoe dan? Nou, dat vertel ik je in dit lijstje: in 8 stappen naar content curatie.  

1

Bepaal jouw kaders

Naar welke informatie ga je op zoek? Je kaders liggen in de visie, missie van je organisatie. Wat breng jij je klanten? Content draait voornamelijk om kennis: informeren door kennisdelen, bewustwording vergroten over een onderwerp of het opwerpen van een (maatschappelijke) discussie.

2

Gebruik een reader

Zoek bronnen die passen bij het nieuws dat je interessant vindt, passen bij je merk en authentiek zijn. Afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan het cureren van content, kun je hiervoor verschillende tools gebruiken. Bijvoorbeeld OBI4wan of Howards Home Curation Hub die op verschillende onderwerpen nieuws voor je binnen halen. Wil je liever niet betalen voor een tool, dan is er Flipboard of Feedly die jouw favoriete nieuws overzichtelijk presenteren.  Je kunt zoekwoorden op de klassieke manier binnen halen met Google Alerts of zet Tweetdeck in en monitor een hashtag. Er zijn nog duizenden opties. Experimenteer en leer.

3

Gebruik het nieuws om in te haken

Creëer je zelf content dan hoef je niet actueel te zijn. Dit blog is een voorbeeld van content creatie. Het is zelf geschreven en ‘tijdloos’. Een belangrijke waarde van content curatie is het verzamelen van bestaande berichten voor jouw doelgroep. Deze zijn het meest relevant op het moment dat deze berichten wél actueel zijn. Note: gebruik je de content van een ander: vermeld altijd (!) bronnen.

4

Blijf bij je leest

Hoe serieus neem jij het als H&M ineens zware literatuur recenseert op hm.com? Niet dus. Hou focus en blijf bij je doelgroep. Spreek hun taal en geef de informatie die zij van jou verwachten en willen ontvangen. Hoe kader je dit? Stel jezelf de vraag of jij zou klikken, lezen en delen. Hou dit in je achterhoofd bij het vaststellen van het onderwerp, bij het schrijven van de inhoud, het bepalen van de titel tot het samenvatten van een update op social media kanalen.

5

Wees kritisch

Heb je een link gevonden? Stel jezelf een aantal vragen: past dit onderwerp bij wat ik mijn klanten te geven heb: mijn producten en diensten? Vindt mijn klant dit interessant om te lezen en waarom? Kijk altijd bij meerdere bronnen wat de waarheid is én gebruik vooral betrouwbare bronnen – weet wat je deelt en dus aanbeveelt.

6

Voeg jouw waarde toe

Natuurlijk kun je met één klik op de ‘share’ knop artikelen delen via je social media kanalen of je website. Wat meer waarde heeft is de informatie die je vindt relevanter maken, door er een eigen mening aan toe te voegen. Je deelt het artikel toch met een reden? Deel de redenen die je in punt 4 en 5 bedacht met het artikel en voila: meerwaarde.

7

Bereid je voor op het jaar

Je kunt voor jezelf vast een paar data noemen die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Dit kan een samenvatting zijn van prinsjesdag of een andere nationale feestdag. Grote bedrijven maken vaak gebruik van inhakers. Je kunt sommige inhakers ruim vooraf bedenken. Hiervoor heb je diverse inhaakkalenders. Let op: ben je geen groot merk met tienduizenden euro’s voor het promoten van een inhaker, kies dan voor een inhaker die waardevol is voor jouw (kleine) doelgroep. Zorg ervoor dat jouw doelgroep deze ontvangt via doelgerichte e-mail of (misschien wel) sms.

8

Laat van je horen

Vergeet je artikelen niet te delen op social media. Bied je verschillende diensten aan, maak dan een goede kanaalkeuze: waar deel je wat? Ook hier geldt: Wees kort en krachtig. Op Twitter kun je het gelukkig maar in 120 tekens (exclusief de URL) kwijt. Ook op Facebook en LinkedIn kun je beter niet meer dan 120 woorden gebruiken. Hoe langer de tekst, hoe groter de kans dat je artikel niet gelezen wordt.

Hoe lees en bewaar jij relevant nieuws? Deel jij altijd wat je leest? Ik ben benieuwd. Deel het met mij en andere Listicle’ers in de comments hieronder.

Written by Farah

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

De opkomst van de broodtrommelmaffia

Hardlopen met vleugeltjes