in ,

Hardlopen in Zweden is zweten (van spanning)

Begin september was ik een week in Zweden. Naast de mountainbike had ik uiteraard mijn hardloopschoenen bij me. Zweden bestaat uit ongeveer 55% bos, dus ik kon mijn hart ophalen. Rennend op ontdekkingstocht!

Op avontuur in Zweden

Om 6.00 uur gaat de wekker en om 6.15 sta ik na een stukje Zweeds knäckebröd buiten voor onze rode blokhut. Klaar voor een mooi rondje in alle stilte.
Eigenlijk hoef je daar niet vroeg voor op te staan. Het dorp ‘Misterhult’ waar wij zaten, bestaat uit slechts 3 huizen. Daar zie je geen kip overdag, hoor je enkel de haan in de ochtend.

Hardlopen tijdens de vakantie is een avontuur. Trainen op onbekend terrein, vertrouwen op je richtingsgevoel. Niet weten waar paadjes naar toe gaan. Genieten en toch een zekere alertheid die er thuis niet is.

Alleen op de wereld

Het landschap is glooiend, er hangt nog een witte nevel over de weilanden en het doet sprookjesachtig aan.  De koeien in de wei zijn geen hardlopers gewend of sowieso geen mensen. Zodra ik langsloop slaat de kudde op hol…..Ook de groep paarden die verderop in een wei staat, galoppeert weg als ze mijn knalroze schoenen in de gaten krijgt!

Na de uitgestrekte weides, volgt het bos. Dichte bebossing met overal al paddenstoelen. Op de spaarzame open plekken een hutje op palen, zo’n uitkijkpost voor natuurliefhebbers. Of zouden er hier vooral jagers in zitten? Dan borrelt de vraag omhoog: waarom staan die hutjes hier? Zit hier dan zoveel wild?

….of toch niet?

Herten in het bos dat ben ik wel ‘gewend’. Maar elanden en wilde zwijnen zijn toch net even wat anders. Wat hadden ze ook alweer gezegd, ‘de wilde zwijnen hier kunnen behoorlijk agressief zijn’. Waarschijnlijk schrikken ze veel harder van mij en vluchten tegelijk weg. Maar aangezien ik van de duurlopen ben en niet van het sprintwerk, kijk ik soms toch even achterom. En wat doe je als daar opeens Rudolph the Red-Nosed Reindeer voor je staat?

Bijna overal kun je rennen

Rechtsaf een ander bospad in. Hier staat opeens een brievenbus, kennelijk woont hier iemand.
Maar door het ‘allemansrätten’ (allemansrecht) kun je je onder andere als hardloper, wandelaar of fietser vrijwel ongehinderd door de Zweedse natuur bewegen. Helaas loopt het bospad na ruim 2 km uit op niets, omkeren maar en proberen om weer richting de blokhut te rennen.

Na een uurtje ben ik terug bij ons houten rode huisje. Het was een mooi rondje, maar ik moet zeggen toch anders ontspannend dan thuis. Je let meer op de tijd, bent meer bewust van de geluiden om je heen en het bos geeft je een nietig gevoel. Hardlopen in de vakantie is op ontdekkingstocht gaan.

Pak Google-translate er maar bij

Löpning är kanske mindre avkopplande, men vad var de trevliga upptäckter!
Och älgarna har jag sett, men i en älgpark.

Hardlopen is misschien wat minder ontspannend, maar wat waren het mooie ontdekkingstochten!
De elanden heb ik nog wel gezien, maar dan in het Moosepark.

.

Written by Petra

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Op de vlucht met Jack Sparrow

En ineens zijn we een burgerlijk gezin