in

5 redenen waarom ik van kleine festivals houd

Geef mij maar kleine festivals. Dat is veel leuker, fijner, plezieriger en relaxter. Waarom? Ik geef je 5 redenen.

Festivals lijken steeds populairder te worden. Én massaler. Ik houd niet van massaal, maar dat had ik al eens verteld (5 manieren om kuddes te vermijden). Hoe groter festivals worden, hoe meer ik behoefte krijg aan kleinschalige festivals. Die ben ik ook steeds meer gaan waarderen. Zo erg zelfs, dat ik eigenlijk niet meer zo goed weet waarom ik nog een festival als Lowlands zou bezoeken, terwijl ik daar toch echt super toffe weekenden heb gehad.

1.

Het is betaalbaar

Kleinere festivals zijn betaalbaar en soms zelfs gratis. Er zijn festivals waar je voor € 5,- tot € 30,- naartoe kunt. Dat is nog eens wat anders dan die grote jongens waar je rustig € 150,- voor neertelt. Veel fijner voor je portemonnee en dus ook meer geld om uit te geven aan lekker eten en drinken! Als het even meezit is zelfs dát een stuk goedkoper dan bij grote festivals.

Bovendien ben je veel flexibeler. Mocht je onverhoopt toch niet kunnen gaan, dan is het drama minder groot als je niet van je kaartje afkomt.

2.

Het raakt niet (snel) uitverkocht

Het is niet alleen betaalbaar, het is vaak ook minder snel uitverkocht. Dat is fijn, want dan kun je een paar dagen van tevoren nog bepalen of je wilt gaan. Ideaal met ons bijzondere weer hier in Nederland. Je hebt ook geen stress met de start van de verkoop, waarbij je of old skool uren voor de deur van een verkooppunt moet staan of online een bestelling moet doen in de hoop dat je er überhaupt doorheen komt, zonder van de site afgegooid te worden. En dan heb ik het nog niet eens over het overkopen van kaartjes, met het risico dat je een nepkaartje koopt.

3.

Ik vind het vaak creatiever en origineler

Het lijkt wel of kleinere festivals idealistischer zijn, meer creativiteit en enthousiasme hebben. Sommige grote festivals hebben dat natuurlijk ook, maar toch, bij een klein festival is het allemaal net even wat persoonlijker. Soms zelfs kneuterig. Met houtje touwtje barren, podia, entree’s. En dat heeft iets leuks en is sfeervol. Als het even meezit zijn er geen dranghekken, geen controles bij de ingang en voel je je zo vrij als een vogeltje. Ook geen gigantische reclameborden of grote merken die je aandacht proberen te krijgen.

Het eten is daarom ook vaak beter. Of het lijkt in ieder geval met wat meer liefde te zijn gemaakt. Op een groot festival is dat ook geen doen, als je per dag honderden pizza’s moet bakken.

De organisatie is toegankelijker voor creatieve ideeën en verbeterpunten. Hoe leuk is het als je jouw input het jaar erop terugziet?

4.

Je komt dichterbij een artiest en beleeft het daardoor beter

Kleinere festivals, betekent vaak ook wat onbekendere artiesten. Dat is leuk! Als ik naar bekende band of artiest wil, dan koop ik daar wel een concertkaartje voor. Dan moeten ze ook niet in een voetbalstadion staan, want dan haak ik af. Maar goed, terug naar festivals. Onbekendere artiesten betekent geen gigantische aanloop en geen hysterische meisjes. Je hoeft ook niet al een half uur van tevoren naar een podium om je plekje te bemachtigen. Misschien loop je er zelfs per toeval langs en ontdek je ineens een hele goede band, heerlijk! En dan sta je zomaar vooraan, alsof je een soort huiskamerconcertje hebt en ze alleen voor jou aan het optreden zijn. Ik vind dat wel wat hoor! Soms valt de band tegen, maar als ze wél goed zijn, dan is dat toch fantastisch! Voor weinig geld, spontaan toffe muziek ontdekken. Oh sorry, ik draaf door…

5.

Je hebt ruimte en het is relaxter

Ook belangrijk: je hebt ruimte! Vanaf de entree, tot aan de bar. Bij het podium of tijdens het slenteren over het terrein. Je hebt ruimte. Bovendien kun je betere foto’s maken, word je niet weggeduwd voor het podium, hoef je niet een half uur in de rij te staan voor een biertje en raak je geïnspireerd door een creatieve en relaxte omgeving. De andere mensen op het terrein ervaren waarschijnlijk hetzelfde en zijn daarom vaak toegankelijker en gezelliger.

Kortom: redenen genoeg! Ken jij nog meer goede redenen om naar een kleiner festival te gaan?

Written by Samira Salman

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

De enige vrouw

Even voorstellen: Henk Willem