in ,

5 tips voor een goed herstel

Finish! Je neemt nog even een sprint en dan over die magische streep. En nu dan? Starten met een goed herstel natuurlijk! 5 tips voor een goed herstel.

1. Eerst water! De rest komt later!

Herstellen begint met het herstellen van de vochtbalans. Je kunt prima kiezen voor water. Andere hardlopers hebben liever sportdrank, voor de nodige boost aan suiker en natrium. Het is natuurlijk verleidelijk om de aangereikte sportdrank bottoms up achterover te slaan. Niet doen!

2. Essentiële bouwstoffen voor herstel

Sommige hardlopers hebben instant honger na het passeren van de finish en anderen hebben even helemaal geen zin in ook maar iets anders dan een warm bad gevolgd door een comfortabel bed. Zonder bouwstoffen voor een goed herstel wordt het allemaal niks. Koolhydraten en eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen voor een goed herstel. Geen zin in een bord pasta? Je kunt ook kiezen voor een bruine boterham. Fruit is natuurlijk ook een prima idee.

3. Heel even doorzetten: cooling down

Je bent moe. Logisch. Heel even doorzetten kan een hoop schelen. Toch maar even een kwartier aan de slag met een cooling down! Hoe dan? Je kunt nog even rustig dribbelen, maar een stuk wandelen is ook prima. Het is misschien niet het meest aantrekkelijke idee na een zware wedstrijd, maar vergeet niet hoe dankbaar alle gebruikte spieren morgen zullen zijn. En dat zullen ze wel even laten weten. Heel subtiel overigens. Je voelt er niks van. En precies dat gebrek aan helse spierpijn voelt heerlijk! Stretch ook nog even de belangrijkste spieren: de hamstrings en de kuiten hebben immers hard gewerkt! Vergeet ook de quadriceps niet!

4. Relax!

Relax! Kruip eens lekker op de bank met een goed boek. Zoek een leuke serie uit op Netflix en kijk dan meteen het hele seizoen. Slaap eens lekker lang uit. Het is niet alleen de inspanning, maar ook de spanning van een evenement. Je mag nu best even schaamteloos lui zijn. Heel even dan.

5. Plan een herstelloopje

Plan een herstelloop: een lekker langzame duurloop in een mooie omgeving en laat RunKeeper eens lekker thuis. Heel even geen stress en statistieken. Neem wel voldoende rust! Je kunt prima een paar dagen zonder hardlopen en zeker na een zware wedstrijd is dat ook even nodig. Neem minimaal een running break van 24 uur. Hoe lang het herstellen duurt is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren: conditie en de gelopen kilometers. Je conditie verdwijnt gelukkig niet zomaar. Neem gerust even een break van een paar dagen. Liever een extra rustdag dan een vervelende blessure. Zeker na een (halve) marathon is een week rust geen overbodige luxe. Je kunt online natuurlijk verschillende herstelschema’s vinden, maar de mens beschikt over een prima systeem: het lichaam. Luister naar je lichaam!

Written by Angelique

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Meega Mindy

Drempel