in ,

5 redenen waarom gamen gezond is

Gamen. Het is uitgegroeid tot een miljoenen business. Games zijn nu toegankelijk voor jong en oud, man en vrouw, nerds en de rest. Maar, waarom is het ook nog eens goed voor je?

01

Vermindering van verslaving

Wil jij af van die verslaving om dag na dag een hele zak chips te eten? Stoppen met roken wil maar niet lukken? Speel dan een lekker potje Tetris, voordat je die zak open trekt. Daarmee kun je van een verslaving afkomen en nog op een leuke manier ook!

Dit onderzoek toont aan dat verslaving, voornamelijk beeld en fantasie gerelateerd zijn. Door het beeld te onderbreken zou het mogelijk moeten zijn om de behoeften naar de verslaving te verminderen. Dit door een visueel intense taak, also known as Tetris. Verslaafden van allerlei soorten en maten kregen een vel waarop ze moesten aangeven hoe graag ze hun verslaving zouden willen op dat moment. Daarna moesten ze tussen de 15 en 30 minuten een potje Tetris spelen. De uitkomst? Naast een hoge dosis frustratie, hadden ze ook minder behoefte aan hun verslaving. Je moet wel eerst ervoor kiezen om dat sigaretje uit te maken en Tetris te downloaden. #firstworldproblems

02

Verbetering van het zichtvermogen

Vermoeide ogen na al dat gamen? Blijkbaar is uren turen naar een first-person shooter goed voor je ogen.

Om het heel simpel te zeggen is het bij first-person shooter belangrijk om tussen een aantal beelden te wisselen (algemeen en gericht beeld). Door de constante wisseling van beeld krijgen je ogen een oefening die ze anders in het dagelijks leven niet krijgen. Daarnaast wordt er in je hersenen, door gewoonweg te overleven in het spel, op een rappe en spannende manier dopamine aangemaakt die de plasticiteit van je hersenen verhoogt. Plasticiteit zorgt ervoor dat je hersenen beter functioneren en sneller helen.

Okay, ik moet niet vergeten dit lijstje ook naar mijn moeder te sturen. Dit soort wetenschap had ik nodig toen ik nog kind was en wil ik nu gebruiken om 15 jaar later toch mijn gelijk te krijgen.

03

L33t chirurgen doen het goed

Gamers blijken betere chirurgen dan de knappe variant met de vlotte babbel die gamen stom vindt. Who knew?? Ik geloofde het ook niet, maar ik heb data nu!

Dit nieuws artikel zegt dat chirurgen die vaak gamen, gemiddeld beter zijn in laparoscopische chirurgie. Het is een operatie waarin via kleine sneden met behulp van een camera, bijvoorbeeld een galblaas wordt verwijderd. De reden waarom gamers er beter in zijn dan niet gamers, is omdat het bedieningsapparaat heel erg lijkt op een joystick. Hand-oog coördinatie is heel belangrijk bij het spelen van games en vereist dezelfde eigenschappen die nodig zijn om een laparoscopische behandeling succesvol te voltooien.

Dus als je een goede chirurg wilt, vraag dan naar zijn gamertag en zoek eerst ffies zijn score op bij Halo. 😉

04

Je wordt een beter mens

Volgens een studie geleid door ene assistent professor Matthew Grizzard (PhD), worden mensen die slechte keuzes maken in spelletjes mentaal gestraft door schuldgevoel. Door moreel dubieuze acties in spelletjes te doen, voelen we ons schuldig. Krijgen we een morele keuze voor ons die dezelfde deugden aansnijdt als in het echte leven, dan moeten we voor ons gevoel op morele wijze deze keuze maken. Again, who knew? Ik deed gewoon lullig tegen dat hondje in Assassins Creed.

Om dit te testen namen 185 willekeurig geselecteerde mannen en vrouwen deel aan een studie. De deelnemers moesten een spel spelen waarin hun schuldgevoel werd opgewekt. Dit door deugden en ondeugden te verwerken in een spel en ervoor te zorgen dat deze werden overschreden. Bijvoorbeeld heiligheid, eerlijkheid en groepsloyaliteit werden in deze spelletjes verwerkt op een slinkse wijze.

De deelnemers die zo’n spel hadden voltooid kregen een 2e test. Deze moest inschatten, door een wiskundig stelsel, hoe mensen zich voelde over de morele kwestie die waren behandeld in het spel. Ze kwamen erachter dat de morele kwesties iets hoger in het vaandel lagen dan de niet behandelde kwesties. De mensen die dus in het echte leven soortgelijke morele kwesties voorgeschoteld krijgen, zullen meer humanitair handelen.

Dus laat je helemaal gaan met die knuppel tegen die oma als je GTA V speelt, dan heb je minder kans om dit te doen in het echte leven.

05

Gamen bestrijdt ouderdom

Helaas bedoel ik het mentale gedeelte. Mentaal. Om het fysieke gedeelte van ouderdom aan te pakken, zul je toch echt naar die sportschool moeten.

Gamen wordt over het algemeen geassocieerd met jonge mensen die uren achter een tv zitten. De gemiddelde gamer-leeftijd ligt een stuk hoger dan die 13 jarige die je inbeeldde. Deze mensen zijn een harde strijd aan het leveren tegen ouderdomskwaaltjes.

Ik had het eerder al over plasticiteit van je hersenen. Deze plasticiteit is ook heel bevorderend voor je mentale leeftijd en bestrijdt ook mentale ouderdomsziekten. Dit artikel maakt duidelijk dat het in ieder geval mogelijk is om de mentale ouderdomskwaaltjes te vertragen met een aantal jaar. Zoveel baat na pas 10 uur aan spelletjes te hebben gespeeld. Stel je eens voor hoe het effect zal zijn als we hiermee vroeg beginnen. Dan kunnen we met deze methode mentale afbraak vertragen met een paar decennia. Dat zal een gigantische uitkomst zijn en ook kunnen helpen met het onderzoeken van mogelijkheden om deze ouderdomskwaaltjes te bestrijden.

Zoals ik heb aangetoond heeft gamen een aantal voordelen! Heb jij geen positieve ervaring met gamen? Dan heb ik je hopelijk een positiever beeld kunnen geven? Ik ben benieuwd!

Written by Dweizel Galdeij

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Drempel

Klaar voor de start? Checklist!