in ,

Het cruciale belang van de juiste hardloopschoenen

Je hebt niet veel nodig om te kunnen hardlopen. Maar zonder de juiste hardloopschoenen ga je niet ver komen.  

Hardloopschoenen koopje niet bij de schoenenreus

Het is niet altijd makkelijk om algemeen advies over hardlopen te geven, want de ene hardloper is de andere niet. Maar er is één advies dat werkelijk voor elke hardloper geldt: ga voor het kopen van je hardloopschoenen naar een speciaalzaak. In een algemene sportzaak vind je uiteraard een vrij breed aanbod van de nieuwste hardloopschoenen – waarschijnlijk van het modieuze en kleurrijke soort. Maar daar ontbreken juist vaak de technische hulpmiddelen en de specifieke kennis van het personeel om je advies op maat te kunnen geven. En dit advies is heel belangrijk. Of je nu een beginner of ervaren hardloper bent.

Analyseren, kopen, lopen, herhalen

Ik heb mijn eerste paar hardloopschoenen in een hardloopwinkel gekocht.  Ik had eerst een gesprek over mijn loopervaring (geen), doelstellingen (zo’n 3 keer in de week 5-10 km lopen) en op welke ondergrond ik verwachtte te lopen (vooral asfalt). Daarna heeft de verkoopster naar de vorm van mijn voeten gekeken. Op basis van deze informatie heeft zij een aantal modellen voor mij uit de kast gehaald. En toen mocht ik de loopband op voor een videoanalyse.* Al deze onderdelen zijn erg belangrijk. Vooral als je begint met lopen en je je eerste paar schoenen gaat aanschaffen. Maar ook voor ervaren lopers is het belangrijk om regelmatig een loopanalyse te maken. Door tal van zaken kan je loopstijl en lichaam namelijk dusdanig veranderen dat je huidige paar schoenen gewoon niet meer de beste keuze is.

de investering waard

Hardloopschoenen zijn helaas niet goedkoop. Je bent er makkelijk 100 euro aan kwijt. Waarschijnlijk zelfs wat meer. Vooral mensen die met hardlopen willen beginnen denken dat het een goedkope manier van sporten is. Onder de streep is het dat ook. Je hebt namelijk geen duur abonnement voor een sportschool of vereniging nodig. En je hoeft in principe ook geen dure apparatuur aan te schaffen. Maar hardlopen heeft door de schokkende beweging een behoorlijke impact op je hele lichaam. Anders dan zwemmen bijvoorbeeld. En daarom is het extra belangrijk om in goede hardloopschoenen te investeren. Hardloopschoenen zijn er namelijk speciaal voor ontworpen om deze impact op je lichaam te absorberen. Daarvoor zit een speciale schokabsorptie verwerkt in de tussenzool. Mocht het nodig zijn, kan een hardloopschoen daarnaast helpen om je houding te corrigeren. Ze zijn dus cruciaal bij het voorkomen van blessures. De goedkope hardloopschoenen bij de discounter bieden helaas niet de juiste schokabsorptie en ook geen corrigerende ondersteuning. En als je serieus met hardlopen aan de slag wilt gaan, dan zal je lichaam dit heel snel merken.

Ware schoonheid komt van binnenuit

Dat geldt dus ook vrij letterlijk voor hardloopschoenen. Laat je alsjeblieft niet afleiden door het uiterlijk van de schoenen. Het is heel verleidelijk om een paar schoenen te kopen omdat ze er hip of kleurrijk uitzien. Wees gewaarschuwd. En, het voordeel van een saaie uitziende hardloopschoen is dat je met de rest van je outfit helemaal los kunt gaan! Ook leuk, toch?

Hier 6 tips voor het kopen van je hardloopschoenen op een rij: 

  1. Ga naar een speciale hardloopwinkel waar ze een video-loopanalyse voor je kunnen maken. Dit is trouwens gratis!
  2. Vertel de verkoper wat je ervaring en doelstellingen zijn en op welke ondergrond je denkt te gaan lopen.
  3. Laat de verkoper ook naar je voeten kijken en indien mogelijk een voetenscan maken.
  4. Mocht je al hardloopschoenen hebben, neem deze dan mee.
  5. Trek dezelfde sokken aan als waar je mee gaat hardlopen.
  6. Let niet op het uiterlijk van de schoenen en voor zover mogelijk ook niet op de prijs.

Trouwens, als je regelmatig loopt heb je sneller nieuwe schoenen nodig dan je denkt. Hoe je weet wanneer je schoenen aan vervanging toe zijn, vertel ik je in mijn volgende blogpost.

Happy running!

*Als je vooral buiten gaat lopen dan is het eigenlijk beter om de videoanalyse juist niet op een loopband te doen. Je loopt op een hardloopband namelijk anders dan bijvoorbeeld op asfalt. Veel hardloopwinkels hebben daarom tegenwoordig ook een loopbaan in de winkel. 

Written by Tina

Comments

Leave a Reply
  1. een betere tip zou zijn: koop een paar platte gympies (of minimalistische hardloopschoenen) en ga je lichaam leren kennen. Bij pijn doe je iets niet goed en luister daar naar! Beginnende hardlopers denken vaak dat je bij pijn juist door moet gaan maar waarom is dat? lopen moet leuk zijn en je lichaam is je tempel. luister dus naar de signalen die je krijgt!!! (en ik kan het weten, heb al eens een knie kapot gelopen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

De barstende bom

5 tips om het hardlopen op vakantie vol te houden