in ,

7 tips voor hardlopen met warm weer

Het voordeel van deze temperaturen is dat de shorts eindelijk weer eens uit de kast kunnen. Zo kun je aan de conditie én een mooi kleurtje werken. 7 tips voor hardlopen met warm weer.

1. Vermijd de middag!

Ga liever in de ochtend of avond hardlopen. Tussen 11.00 uur ‘s ochtends en 15.00 uur ‘s middags is de zon het meest krachtig. Zeker hardlopers die nog niet gewend zijn aan hardlopen in de warmte, kunnen hun training beter even verplaatsen naar een ander moment. Het meest ideale moment om aan hardlopen met hogere temperaturen te wennen is natuurlijk de lente. Het wennen aan het stijgende kwik gaat dan automatisch. Pas begonnen met hardlopen of net hersteld van een blessure? Je kunt natuurlijk ook het trainingsschema aanpassen en op die manier langzaam wennen aan hardlopen met deze zomerse temperaturen. Zeker voor hardlopers die een paar wedstrijden op de planning hebben staan in de zomer is het een absolute aanrader om te trainen op hardlopen in de warmte.

2. kies de juiste kleding

Technische kleding (echte hardloopkleding dus) zorgt voor een goede vochtregulatie en ademt bovendien goed. Zweten maakt de huid kwetsbaarder voor vervelende schuurplekken. Hardloopkleding beschikt over speciale (flatlock) naden die het risico op schuurplekken beperken. Je kunt (online) verschillende sets speciaal voor de zomer vinden. Capri’s en shorts. Tanktops en shirts met mouwen. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en voelen koeler aan. Hardlopers die een gevoelige huid hebben en snel verbranden kunnen beter kiezen voor een capri en een shirt met mouwen om de huid extra te beschermen. Zonnebrandcrème blijft natuurlijk een absolute must!

3. Smeren!

Vergeet de zonnebrandcrème niet! Je vangt onbewust de nodige zonnestralen op en zeker de kwetsbare huid kan dan nog wel eens gaan protesteren in de vorm van een intens rode kleur. Geen aanrader dus! Gebruik minstens factor 20 en vergeet niet een waterproof variant te kopen. Heerlijk zweten heeft namelijk hetzelfde effect op een zonnebrandcrème als een duik in het zwembad. Verschillende merken hebben een zonnebrandcrème die speciaal voor het sporten is ontwikkeld. Het belangrijkste is echter een hoge beschermingsfactor en dat de zonnebrandcrème waterbestendig is. Besteed extra aandacht aan het insmeren van de kwetsbare huid zoals het decolleté en de bovenbenen. Vergeet ook de lippen niet! Labello Sun Protect heeft een hoge beschermingsfactor en is zowel voor mannen als vrouwen geschikt.

4. Houd het hoofd koel

Houd het hoofd koel met een cap in een lichte kleur. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en voelen daardoor een stuk koeler aan. Het dragen van een cap houdt bovendien het zonlicht uit de ogen. Je kunt natuurlijk aanvullend een zonnebril dragen. Zeker in een omgeving met veel water en weerkaatsingen van de zon is een zonnebril bepaald niet onaangenaam.

5. Drink voldoende

Vergeet niet om voldoende te drinken! Afstanden van 5 – 10 kilometer in de warmte zullen voor de meeste getrainde hardlopers geen probleem zijn. Je kunt natuurlijk altijd wat drinken meenemen in een drinkgordel/bidon. Sportdrank geeft door de toegevoegde suikers en zout vaak het gevoel van een lekkere oppepper. Je kunt natuurlijk ook gewoon water meenemen.

6. Pas de training aan

Plan die intensieve training liever op een andere dag. Je kunt natuurlijk ook het schema aanhouden en het tempo iets verlagen. Het warme weer is ook een prima kans om eens in een andere en schaduwrijke omgeving (zoals het bos) te gaan trainen. Let wel op met het veranderen van ondergrond en bouw dit rustig op om blessures te voorkomen. Hardlopers die gewend zijn op een harde ondergrond te trainen kunnen natuurlijk ook op zoek naar een verharde weg in het bos voor de training.

7. Luister naar je lichaam

Luister naar je lichaam! Signalen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid zijn een reden om meteen te stoppen! Het is geen schande om met deze temperaturen even rustig aan te doen. Sterker nog: veel hardlopers presteren minder door de warmte. Wees dus slim en voorkom vervelende situaties. Lees ook even de symptomen van de verschillende kwalen die kunnen ontstaan door de warmte en wees alert op de signalen.

Written by Angelique

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Even voorstellen: Petra

Ineens is het zover