in

Het onvermijdelijke bietensap

Het is een bekende mythe: bietensap is goed voor hardlopers. Zijn de meningen overigens aardig over verdeeld. Ik deed een dappere poging..

Boost

Het drinken van bietensap voor een wedstrijd zou volgens sommigen de prestaties zomaar een stuk beter kunnen maken. Klinkt leuk. Je zou zomaar een paar seconden sneller kunnen zijn en andere studies berekenen weer een extra uithoudingsvermogen van 12 – 14 procent. Het wonder zou moeten gebeuren door het in bietensap aanwezige nitraat. Nitraat wordt door bacteriën in de mond omgezet in nitriet en dat kan vervolgens weer worden omgezet in stikstofmonoxide – dat het zuurstofverbruik van de spieren beïnvloed. Het zou de zuurstofverdeling in de spier gelijkmatig maken en de zogenaamde mitochondriën – die de cellen van energie voorzien – beter doen werken.

Wetenschap

Het boosten van de prestaties met bietensap zorgt voor de nodige discussie en ook het VoedingsCentrum bemoeit zich met de kwestie. Het is duidelijk geen exacte wetenschap. Het resultaat wisselt per onderzoek en ook over de hoeveelheid bietensap die geconsumeerd moet worden valt nog het nodige te discussiëren. Optimistische onderzoeken beweren de prestaties met 30% te kunnen verbeteren terwijl anderen geen enkel verschil opmerken. Het volgende onderzoek merkt alleen verschillen op onder minder getrainde sporters en zo komt aan de discussie voorlopig geen einde. Hoge concentraties nitraat zouden op lange termijn overigens schadelijk voor de gezondheid zijn. Aan de reeks – vaak onbegrijpelijke – wetenschappelijke publicaties komt dus ook nog even geen einde. Ik probeer het maar gewoon een keer.

Try?

Het slechte nieuws voor wie een poging wil doen om de prestaties met bietensap een boost te geven: 140 ml geconcentreerd bietensap drinken (ongeveer 2-3 uur) voor de wedstrijd zou voldoende moeten zijn en dat staat gelijk aan ongeveer 500 ml van de biologische variant in de fles. Het kan voor maag- en darmklachten zorgen – waarschuwt Google. Ik heb een dappere poging gewaagd en mijn gehele wezen ging onmiddellijk in protest. Het is smerig! Zo smerig! Zo smerig dat ik echt met geen mogelijkheid een zinnige vergelijking kan maken om te vertellen hoe smerig het smaakt. Het is gewoon onbeschrijfelijk smerig. Punt. Ik ben meteen helemaal klaar met mijn kortstondige carrière als myth buster. Ik heb vanavond nog een paar uur sportschool op de planning staan en dus besluit ik aan deze dappere poging maar meteen een einde te maken met een heel simpele conclusie: gewoon niet doen!

Conclusie

Het smaakt echt smerig. Trust me. Ik heb een dappere poging gewaagd – overigens veel minder dan de benodigde 500 ml – en merk eigenlijk niks anders dan een meer dan vervelende smaak. Ik denk dat ik een stuk beter presteer door lekker eten – en dat mag best gezond zijn – en ik denk stiekem dat hardlopen een stuk leuker is zonder bietensap. Ik maak wel – met plezier! – een paar kilometers extra en zweet vanavond gewoon extra hard in de sportschool. Alternatieven op het gebied van voeding zijn overigens ook genoeg te vinden. Spinazie bijvoorbeeld is ook rijk aan nitraat en dat klinkt en smaakt toch een stuk beter!

Written by Angelique

Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

10 redenen om te gaan hardlopen

6 Redenen waarom lijstjes werken