Overvolle agenda. Trainingsdip. Oplossing!

Het kan iedereen overkomen. Trainingsdip. Overvolle agenda. Gelukkig zijn voor deze problemen oplossingen! 

1. Overvolle agenda

Het gebeurt ons allemaal wel eens: de agenda is meer dan overvol en binnen no time is de week om. Zonder de geplande kilometers. Alle goede voornemens en motivatie kunnen het soms niet voorkomen. Balen! Je vloekt en scheldt. Het geplande evenement is ook niet meer zo ver weg. Kortom: paniek!

Oplossing

Het is een open deur: gewoon de hardloopschoenen aan en naar buiten! Hup! Je bent echt niet de enige die een zorgvuldig gekozen schema niet precies kan volgen. Vloeken en schelden helpt zeker niet. Het lucht misschien wel heel even op en dan moet je het natuurlijk vooral even doen. Heel even dan.

Accepteer dat het nu eenmaal zo is. Andere dingen vragen soms ook de aandacht en met een flinke griep gaan hardlopen is ook geen aanrader. Als aan motivatie geen gebrek is dan komt het echt wel goed! Beloofd.

Je conditie is ook niet meteen als sneeuw voor de zon verdwenen. Vergeet die enge gedachte dus maar snel. Bovendien: een paar weken minder/niet trainen zijn zo weer ‘ingehaald’. Je bent sneller terug op niveau dan gedacht. Probeer de gemiste trainingen in ieder geval niet écht in te halen. Je loopt dan alleen maar het risico op vervelende blessures en die schoppen een planning pas écht in de war.

Tip!
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Reken daarom minstens op een paar weken (+/- 3 weken) vertraging. Zo is het een stuk minder erg als de agenda ineens een stuk minder ruimte voor hardlopen over laat.

2. Trainingsdip

Heel even een dip. Gebrek aan motivatie. Teleurgesteld over het laatste evenement. Al weken geen PR meer gelopen. Je hebt een trainingsdip. Geen paniek! Het overkomt veel hardlopers op een gegeven moment. Het belangrijkste: zoek de reden. Gebrek aan motivatie komt vaak doordat er even geen doel is. Het kan ook komen door het niet/minder boeken van vooruitgang. Overvolle agenda’s doen ook geen goed overigens.

Oplossing

Als het ontbreken van een doel het probleem is, dan is de oplossing zo gevonden. Heel even de hardloopkalender checken en inschrijven voor een evenement. Je kunt natuurlijk ook een nieuw PR als doel gebruiken. Als het maar concreet is. ‘Gewoon weer gaan hardlopen’ is alles behalve concreet. Je persoonlijk record verbeteren is een concreet doel. Voor een extra uitdaging is een ultimatum ook een goede. “Ik wil voor [datum] mijn persoonlijk record op de 5 kilometer verbeteren.”

Geen vooruitgang zien is een lastiger probleem. Toch is ook daar een oplossing voor. Je zult in bepaalde periodes gewoon meer vooruitgang boeken dan in andere periodes. Zeker in het begin is hardlopen geweldig: binnen een paar weken van nog geen 200 meter hardlopen naar de eerste kilometers. Je kunt nu eenmaal niet elke maand zulke resultaten verwachten. Zo simpel is het gewoon. Gewoon niet doen dus. Wees realistisch.

Tip!
Als die periode van minder/geen vooruitgang echt lang duurt, is het misschien handig om eens naar een atletiekvereniging te gaan. Je looptechniek verbeteren levert in ieder geval mooie resultaten op en als bonus is het ook nog eens gezellig. Je kunt natuurlijk ook een ander schema kiezen. Je kunt misschien meer uitdaging aan en dat is dan precies wat nodig is om die resultaten weer een boost te geven.

Avatar

Written by Angelique

Comments

Zeg het maar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Love-running. Even voorstellen: Silvia

Even voorstellen: Silvia

Even voorstellen: Anniek