6 Redenen waarom lijstjes werken

Lijstjes. We maken ze, gebruiken ze en als we er klaar mee zijn, gooien we ze weg alsof ze nooit hebben bestaan. Het werkt gewoon. Maar waarom werken lijstjes zo goed?

 01

Het is overzichtelijk

Soms – door het groot aantal dingen die we dagelijks moeten doen – zien we door de klusjes het bos niet meer. As we een lijstje maken, maken we automatisch een inventaris van wat we gisteren hebben gedaan en wat vandaag af moet zijn. Ze hebben een duidelijke samenstelling en zorgen ervoor dat je weet wat er gedaan is en wat er nog gedaan moet worden. Voor een scholier is het handig, want dan weet je hoeveel huiswerk je tot morgen kunt uitstellen. Voor een ondernemer is het handig, want dan weet je hoeveel werk je tot morgen kunt uitstellen.

02

Efficiëntere tijdsbesteding

We hebben het allemaal druk. Zodra een lijstje gemaakt is, is het ook meteen duidelijk hoeveel je moet doen en hoe lang alles gaat duren. Automatisch zorgen we er voor dat we de weg van de minste weerstand volgen door klusjes te clusteren. Hierdoor is het niet goed te zien wat we allemaal nog moeten doen, maar ook meteen duidelijk welke klusjes bij elkaar in de buurt zijn en hoe lang elk klusje ongeveer kan duren. Dit zorgt voor een enorme tijdsbesparing en vermindering van stress.

Natuurlijk is deze inschatting moeilijk bij klussen die nieuw zijn. Hebben we het al eens gedaan, dan is een inschatting automatisch gemaakt bij het opschrijven. Gebeurt dat niet automatisch, dan bedenken we wel de ongeveer van zo’n klus.

Daarnaast gaat het ook wel op andere punten soms mis. Ben ik onderweg om kattenvoer te halen dan vergeet ik soms dat de hond ook nog brokjes nodig heeft. En dus moet ik nog een keer langs dezelfde winkel en kom ik weer vast te zitten in de file. Had ik het opgeschreven dan was dit niet gebeurd. “Volgende keer onthouden hondenbrokjes op te schrijven”, schrijf ik ondertussen op mijn lijstje. Dit leidt me naar het derde punt.

03

Opschrijven is niet vergeten

Als ik eenmaal een taak van de dag opschrijf, doe ik niet langer moeite om het te onthouden. Het enige wat ik dan nog moet onthouden is waar mijn lijstje is gebleven. Zodra ik die informatie heb opgeslagen, weet ik ongeveer wat ik allemaal moet doen op die dag en welk tijdsbestek ik er ongeveer aan kan besteden. Mocht ik ergens niet zeker over zijn dan heb ik altijd nog het lijstje. Het zorgt voor een stukje rust, omdat je dan niets vergeet.

04

Lijstjes werken voor leren

Het is natuurlijk ook verschrikkelijk handig bij presentaties en voor het leren van, tja, dingen. Als je het opschrijft, blijft het in je hoofd steken. Het visualiseren van dagtaken en informatie, zorgt voor een extra koppeling naar deze informatie. Als je het ook nog eens opleest, heb je het helemaal in je hoofd. Het is een soort sprint van gegevens. Het boek uit je hoofd leren wordt een paar zinnen uit je hoofd leren. Dus lijstjes, waarom zou je nog anders willen?

05

Afgehandelde taken doorstrepen, is verlichtend

Als je terug op het lijstje kijkt en alle doorgestreepte taken nog een keer doorneemt, voelt het gewoon goed. Al deze taken voltooid en nog steeds de halve dag over. Morgen minder te doen. Het nadeel is natuurlijk wel dat het niet voltooien van een lijstje zorgt dat taken worden verplaatst naar morgen. Op zich geen probleem, want daar had je toch al op gerekend toen je dit lijstje maakte.

06

Morgen kan het eventueel ook

Behalve al deze voordelen, maakt het ook meteen duidelijk wat je van dit lijstje totaal niet wilt doen, hoewel het wel gedaan moet worden. Maar morgen is nog een dag en je hebt nog wel wat kleine A5-jes over voor nog wat lijstjes. Dus morgen komen die andere hoofdstukken wel. En nog één avondje dat vieze fornuis gebruiken, mag geen problemen geven. Tenzij het naar verbrande knoflooksaus gaat ruiken. Oké, morgen is de dag dat ik het ECHT op mijn lijstje kan doorstrepen.

Positiviteit mag ook op het lijstje

Mijn ervaring met lijstjes is gekleurd door alle kleurtjes die je maar kunt kopen aan post-its. En positieve gevoelens, omdat het blijkbaar heel goed voor mij werkt. Elk afgerond lijstje, is weer een dag voltooid en afgesloten.

Wat doe jij met lijstjes en heb jij er ook een positieve ervaring mee?

Avatar

Written by Dweizel Galdeij

Comments

One Ping

  1. Pingback:

Zeg het maar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Het onvermijdelijke bietensap

3 tips voor een betere loophouding