9 redenen om fijn met de trein te reizen

fijn met de trein

Net zoals het weer is het openbaar vervoer een favoriet onderwerp om over te klagen. En ook de relatie tussen mij en de NS kent zo zijn ups en downs.

Hoewel ik tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar met de auto reis, heeft dat vooral praktische redenen, en is het geen onwil. Integendeel, toen ik deze week weer even in de trein zat, bedacht ik me zonder probleem 9 voordelen van het reizen met de trein, waarvan akte. Mocht je er nog meer weten, dan hoor ik het graag.

01

Me-time

Als je eenmaal een zitplaats hebt weten te bemachtigen (het sarcasme zit er soms nog een beetje in), heb je heerlijk de tijd om bijvoorbeeld een boek te lezen, weg te dromen, na te denken over de belangrijke vragen van het leven, muziek te luisteren of te genieten van het uitzicht.

02

Gratis nieuwsch

Ondanks Blendle, en alle nieuwssites, gaat er soms niks boven een papieren krant voor het nieuws. Of vooruit, voor de horoscoop. Daar zijn de gratis kranten ook goed voor.

03

Social media bijhouden

Dit hoef je dus niet op een P te doen, maar kan gewoon in de trein. Check je Instagram-feed, het laatste nieuws op Twitter, of het leven van je (online) vrienden op Facebook. Of neem even de tijd om eindelijk die WhatsApp te sturen waar je steeds niet aan toekomt.

04

Work it baby!

Totdat je op de plek van bestemming komt, je mail wegwerken of alvast een to-do-lijst maken, zo start of eindig je de dag met een opgeruimd gevoel!

05

Let go

Je hoeft je niet actief bezig te houden of je wel op plek van bestemming aankomt. Of je komt er, of niet. Ook hoe laat je aankomt ligt ook niet in jouw handen. Dat kan enorm frustrerend zijn, maar je kan er ook even van genieten. It’s out of your hands. Zie ook punt 6.

06

Doe een dutje

Even je ogen dichtdoen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je een botsing veroorzaakt. Het heen en weer gewieg van de treinwagon draagt daar ook zeker aan bij. Wel even in de gaten houden of je niet echt in slaap valt en je station mist, of misschien nog erger, met je hoofd op de schouder van je buurman indommelt.

07

Gesprekken afluisteren

Fijn ter leering ende vermaeck. Even ongegeneerd meegenieten van de dagelijkse gesprekken, de puberdrama’s (‘en toen zei zij, en toen zei ik weer’ etc) tot ego-gesprekken (‘maar genoeg over mij, wat vind jij eigenlijk van mij?’), tot enorme ontboezemingen die (regelmatig via de telefoon) open en bloot worden gedeeld. Alsof de rest van de coupe niet bestaat.

08

De laatste mode-trends checken

Kijk eens een tijdje om je heen en je komt de meest fantastische outfits tegen. Zowel negatief als positief, het treinreizigerspubliek is erg gemêleerd. Ook hipsters reizen met de trein (te herkennen aan baardjes, brillen en meeneem eco-friendly koffie-to-go) , dus je weet zo wat er ‘aan de hand is’ in mode-land.

09

Een beter milieu begint bij de trein

Vervoer per trein levert vijf keer minder milieubelasting op dan dezelfde reis met de auto. Hoppa, een instant feel-good-gevoel, ben jij even goed bezig voor de wereld!

Wat zijn jouw redenen om lekker met de trein te reizen of toch vooral voor de auto te kiezen? Ik ben benieuwd!

Avatar

Written by Talitha

Comments

Leave a Reply
  • Haha 🙂 ja een mens moet een beetje positief blijven he ;-). Het helpt wel dat ik niet meer dagelijks met de trein reis, het hele sardientjes-gevoel is alweer even geleden..

 1. Mooi stukje. Toch heb ik er vorig jaar voor gekozen om de auto te nemen. Dat scheelt veel geld en tijd. 130 Euro abonnement tegen 40 euro aan benzine., en 60+ minuten tegenover 20 minuten. (en een nat pak bij slecht weer).
  Verder geldt voor een hoop punten “Als het daadwerkelijk werkt”. 3G/4G werkt ondanks de relatief korte afstand vaak niet, en wifi heb je niet in sprinters (vergeten mee te installeren bij de aankoop 🙂 ) .
  Ook je aankomst is niet altijd zeker. Bij een normale vertraging hoef je je inderdaad geen zorgen te maken, maar bij flinke vertragingen wel. Dan stopt de trein gewoon halverwege de route, en gaat weer doodleuk terug voordat je op je bestemming bent. Meestal resulteert dat ik flink zoeken hoe je dan wel op je bestemming komt, en kun je plaatsnemen in de menigte die hetzelfde probleem heeft. Niet echt een relaxte omgeving.

  Leuk stukje, maar met een hoop ‘maar’s, die voor een hoop mensen dagelijks anders uitpakken.

  • Ha Danny, dank voor je reactie. En klopt inderdaad hoor, dit stukje is niet gebaseerd op dagelijks forenzen met de trein. Dat heb ik vroeger veel gedaan en was een stuk minder relaxed. Tegenwoordig ga ik elke dag met de auto, omdat het echt praktischer is, maar soms mis ik toch wel de trein (en de hoeveelheid boeken die ik toen las, dat gaat in de auto toch iets ingewikkelder;-)

 2. Grappig dat er toch weer mensen zijn die overal de ‘maar’ eruit proberen te pikken. Jammer dat dit er zo ingebijteld zit bij sommigen. Focussen op de nadelen. Zonde. Je moet overal het mooie eruit pakken. Of je nu per fiets, per trein of per auto reist. Als je niets anders dan een fiets heb en daardoor natgeregend wordt, heb je in ieder geval een warme douche en een kop choco verdiend. Geen straf toch? Elk vervoersmiddel heeft zijn charmes. Wanneer je je focust op de charmes in plaats van alle nadelen, zul je veel blijer door het leven gaan. En auto’s.. Ook deze dingen gaan wel eens stuk en op die momenten mag je blij zijn met meneer de trein.

  Mooi stuk Talitha. Ik hoop dat het veel mensen mag wakker schudden en ja, ook die mensen die normaliter de auto pakken.

One Ping

 1. Pingback:

Zeg het maar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

Even voorstellen: Angelique

Blessures: achillespees