5 manieren om kuddes te ontwijken

We leven in een druk, klein landje en we lopen elkaar weleens in de weg. Toch kun je met weinig moeite je leven en de dagelijkse beslommeringen net even wat aangenamer maken.


Ik verbaas me regelmatig over het kuddegedrag op straat of in het OV. Je ziet hordes mensen achter elkaar aan sjokken als gedachtenloze zombies. Soms ontkom je er niet aan, maar vaak is het echt niet nodig. Kijk eens om je heen en neem een net andere route, keuze of tijdstip. Dat scheelt je een hoop frustratie, irritatie of stress. Of blijf gewoon lekker mee doen met het kuddegedrag, but stop whining about it. De keuze is aan jou.

1

Vermijd de kudde in het openbaar vervoer

Het is zo voor de hand liggend, maar ik zie het standaard mis gaan. Stap lekker helemaal voor- of achterin de trein. Op wat uitzonderingen na, tijdens de spits in de grote steden, is er meestal voldoende ruimte om te zitten of op z’n minst om te staan zonder dat je met je neus in iemand nek/oksel (afhankelijk van je lengte) gedrukt wordt. En als je dan eenmaal zit kun je je tijd ook nog eens goed besteden (9 redenen om fijn met de trein te reizen).

Worden er bussen ingezet wegens werkzaamheden op het spoor en kun je best een half uurtje later thuiskomen? Neem dan een bus later. Iedereen uit jouw trein staat te dringen om de eerste de beste bus in te kunnen. Als zij allemaal als sardientjes in blik lopen te meuren, stap jij op je gemakje in de tweede bus. Waar je een plekje kunt uitzoeken en lekker relaxed naar je bestemming kunt reizen. Ervaring leert dat er meestal genoeg bussen ingezet worden, dus tegen de tijd dat de volgende trein aankomt, ben jij alweer op weg.

2

Vermijd de spits en begin iets eerder of later met werken

Heb je een kantoorbaan en een flexibele werkgever? Vraag dan of je wat eerder of juist later mag beginnen om de spits te vermijden. Je maakt nog steeds hetzelfde aantal uur per dag, maar bent een stuk relaxter, vrolijker en waarschijnlijk nog productiever ook. Hoe kan je baas daar nou nee tegen zeggen?

3

Stop met boodschappen doen op zaterdagmiddag

Ik snap het niet, waarom, waarom?! Supermarkten zijn op de meeste plekken ’s avonds en/of op zondag open. Waarom zou je in hemelsnaam boodschappen doen op het drukste moment van de week? Op elke willekeurige avond, of op zondag, is het een stuk rustiger, is veel nog op voorraad, loopt amper iemand in de weg en is het personeel vaak ook nog een stuk vriendelijker.

Wat voor boodschappen doen geldt, geldt eigenlijk ook voor winkelen. En als je echt uit bent op een hele (zaterdag) shoppen, begin dan lekker vroeg. Lunch uitgebreid als het drukker wordt en ga in de middag naar de wat kleinere/rustigere gedeeltes van het centrum. Chillll.

4

Shop nooit meer bij tuincentra en woonboulevards tijdens zon- en feestdagen

Gewoon niet meer doen. Nooit meer. Tenzij je echt geniet van massa’s stelletjes en gezinnetjes om je heen (die vaak ook nog eens om dezelfde reden als jij chagrijnig zijn).

5

Ga links waar de rest rechts gaat

Dit kun je letterlijk nemen: zo heb ik bij Parc Güell de hoofdingang vermeden toen ik zag dat het druk was en gewoon een linker paadje genomen. Ik eindigde bij de hoofdingang, maar had een relaxte wandeling waar ik rustig een en ander kon bekijken en aan het eind met prachtig uitzicht naar beneden liep, richting de hoofdingang. In plaats van andersom.

Maar je kunt het ook algemener toepassen, oftewel, ga naar plekken waar de massa niet heen gaat. Kies als je uitgaat, een stedentrip doet of een vakantie boekt een plek waar het net even wat rustiger is. Beter nog, probeer uit te zoeken waar de ‘locals’ heen gaan. Dat zijn vaak de beste plekjes om door te brengen. En wil je toch de high lights zien, van Barcelona bijvoorbeeld, doe dat dan op een rustiger moment in het jaar. In februari bijvoorbeeld is het prima vertoeven en kun je een stuk relaxter alles bekijken dan wanneer het hartje zomer is. Oh ja, en boek een B&B of een AirBnB in plaats van een hotel. Veel leuker, relaxter en geen gedrang bij het ontbijt.

Op welke plekken en manieren vermijd jij kuddegedrag? Ik hoor het graag. Enneh… bazuin deze tips nou niet teveel rond, ander ga ik die rustige plekjes en momentjes nog missen! 😉

Avatar

Written by Samira Salman

Comments

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Zeg het maar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading…

0

Comments

comments

De Pippi paradox

Pre-raceweek survival: de laatste week voor de race