We leven in een tijdperk waarin het ontvangen van pakketjes hoort bij het dagelijkse bestaan. Of ze nu van jezelf of van de buurvrouw op 3c, de kans is groot dat je een paar keer per week de deur opent voor iemand van PostNL. Dat gaat vaak allemaal erg goed….

….maar verdorie nog aan toe, wat gaat dat ook opvallend vaak fout.

Blog mee

Een bloemlezing: steek je hand op als je deze al eens hebt meegemaakt

Blind vertrouwen in dagjesmensen

Het was best dure tech die ik bij Bol.com had besteld. Maar op de dag dat ze het zouden komen leveren, was ik – verrassing – gewoon aan het werk en niet thuis. De postbode van PostNL loste dat simpel op en legde het pakketje gewoon voor de deur. Tadaaa.

Dat ik midden in het centrum van Utrecht woonde en elke willekeurige voorbijganger er mee vandoor kon gaan, was bijzaak. Lucky bastard dat ik ben, bleef iedereen van mijn pakketje af en kwam het goed. Maar slordig bleef het.

Het is een raadsel

Of wat dacht je van deze: een pakketje wordt in mijn afwezigheid afgeleverd bij de buren. Prima hoor, zo doe ik ook nog eens mee aan het sociale leven om mij heen. Het probleem is echter dat op het briefje dat in mijn brievenbus is gegooid, wel de straatnaam staat (die weet ik… Ik woon er), maar geen huisnummer.

Het is een raadsel. Een soort Da Vinci Code die je moet oplossen voordat je je spullen in handen krijgt. Na een buur of 15 af te zijn geweest is het bingo. Dat had handiger gekund.

Maar niet klagen

Meestal laat ik dingen gaan. Al denk je na het lezen van dit artikel misschien van niet. Toch is het echt zo! Maar dat raadsel van hierboven had mij ertoe gezet om PostNL te bellen (ik háát bellen) en hun weinig behulpzame telefoonmevrouw maakte dat ik besloot een klacht in te dienen.

Dat was stress. De postbode die geen nummer achter had gelaten, belde kort daarop aan om op hoge toon aan mij te vragen waarom ik had geklaagd. Want hoe durfde ik enzo. Nou….oké….chill out dude. Klagen doe ik dan ook maar niet meer. Al zou het kunnen dat ik dat nu dan weer wel aan het doen ben. Ik hoop dat mijn huidige postbode nog van mij houdt.

Executive deciscion

Ik bestel nog weleens wat spul van Ali Express. Niks echt bijzonders, maar gewoon handige dingetjes voor mijn huis waar de Blokker net iets te veel voor vraagt. Dat ging prima en de pakketjes kwamen in 99% van de gevallen gewoon aan. Totdat PostNL eenzijdig besloot om die pakketjes niet langer aan de deur te leveren.

Ongeacht of ik thuis ben of niet, moet ik nu dus met zo’n briefje naar de Plus om mijn pakketje op te halen. Geen vreselijke ramp, maar wel raar toch. Want is dat niet wat PostNL doet…pakketjes afleveren. You had one job ya’ll.

En het is allemaal ook erg mysterieus. Want de ene keer belt de postbode toch aan en duwt me een oncharmant ingepakt pakketje van Ali Express in handen, om de volgende keer dus zo’n briefje in mijn bus te sneaken.

Er is vast ergens een manager die mij haarfijn uit kan leggen welke logica er achter dit decreet zit, maar ik kan het niet volgen. Wat ik wel kan, is elke keer naar de Plus en dat is lichtelijk irritant.

De app is Pinokkio

Natuurlijk gebruik ik de app van PostNL ook. Maar dat maakt het allemaal niet superveel beter. Mijn app loopt vol met pakketten die wel zijn afgeleverd, maar die in de app nog op ‘onderweg’ staan. En natuurlijk pakketten die niet zijn afgeleverd, maar die ik al zou moeten hebben.

Naast de pakketten, volg ik tegenwoordig ook mijn post. Dat is bèta-functionaliteit, dus al te veel kan ik er niet over klagen. Maarrrrrrrrrrrrrrr

Het is nu al meerdere malen voorgekomen dat er post is aangekondigd en ik die post pas 3 dagen later in mijn brievenbus vind. PostNL, waarom gijzel je mijn post 3 dagen? En waarom laat je aanwijzingen voor je misdrijf achter in de app?

En natuurlijk…de bel waar niemand aan trok

Al deze zaken zijn irritant, maar ik moet toegeven dat ze niet allemaal even vaak voorkomen. Dat zit anders voor deze: wanneer ik wel thuis ben, er niet wordt aangebeld en ik opeens de brievenbus hoor klapperen. Natuurlijk ren ik naar beneden (want als je binnen 3 seconden niet voor de deur staat, zijn ze weer weg) en ja hoor….daar ligt dan zo’n briefje…”We hebben u niet thuis aangetroffen!” DUDE…..je hebt niet aangebeld!

Oké, ik weet het

Elke keer dat ik tegen iemand aanlul over deze PostNl-dingetjes, krijg ik steevast dezelfde reactie: de bezorgers worden niet genoeg betaald en ze krijgen maar heel weinig tijd.

En dat vind ik belachelijk. Niet die reactie, maar dat de medewerkers onder die omstandigheden moeten werken. Be-La-Che-Lijk!!!!!! En dat moet veranderen. Hoor je dat PostNL: we leven in een tijd waarin bakken met pakketjes worden verstuurd, zorg dat je je zaken op orde hebt, genoeg inkomstenstromen hebt, een goede bedrijfsvoering hebt en dat mensen het wél leuk vinden om voor je te werken omdat je ze in staat stelt om het goed te doen.

Zo, dat heb ik gezegd. Maar ik wil nog wat zeggen.

Het is niet mijn probleem dat PostNL z’n mensen te weinig betaalt. Het is niet mijn probleem dat PostNL blijkbaar een werkwijze heeft bedacht die niet het juiste gedrag oplevert van hun mensen. Dat hoort het probleem van PostNL te zijn. Eentje die ze moeten oplossen.

Is dit het ergste probleem op de wereld? Nee! Laat ik dat benadrukken. Het is niet zo dat ik de hele dag uit het raam staar, broedend op wraak. Ik wil ook geen burgerinitiatief starten en ook geen GoFundMe campagne. Maar wat zou ik graag willen dat PostNL ophoudt met hun mensen zo te behandelen en zorgt voor een systeem dat leidt tot blije medewerkers én blije ontvangers. Ik weet dat jullie het kunnen, jongens. Nu alleen nog maar doen.


1.414 views | Geschreven door