Recent heeft het programma van Sophie Hilbrand een inkijkje gegeven in hoe mensen opbranden. Waar ligt het aan of je al dan niet opbrandt?

Iedere persoon reageert anders op stressoren. Waar de een juist veelvuldig een deadline nodig heeft om in actie te komen, kan een ander daar juist door verlammen. Duidelijk is wel dat langdurige stress niet goed is voor een mens. Het is belangrijk te zorgen dat energiegevers en energievreters in balans zijn, zodat je voldoende kunt herstellen. Maar dan moet je je wel eerst bewust zijn van die elementen. Doordat ik me daarvan zelf onvoldoende bewust was en heel erg rationeel, ben ik in het verleden ook met een burn-out geconfronteerd. Geen pretje kan ik je vertellen en dat is nog zacht uitgedrukt.

Blog mee

Geen regie meer hebben

1 op de 7 mensen ervaart klachten van overspannenheid of burn-out. Daar schrik je van, toch?! Dat zijn namelijk heel veel mensen. Wat ervaren die? Bij  een burn-out is er zowel sprake van psychische als lichamelijke klachten, bijvoorbeeld slaap- en concentratieproblemen, vermoeidheid, piekeren, maar ook langdurig grieperig zijn, rug-/nekklachten, lusteloosheid en een laag zelfbeeld. Iemand heeft het gevoel niet meer de regie over zijn leven te hebben, maar geleefd te worden.

Het werk

Hoe kun je als collega of leidinggevende merken dat iemand overbelast is? Dat herken je doordat je collega bijvoorbeeld meer fouten gaat maken, onverschillig wordt, zich vaker ziek meldt of zich anders dan voorheen gaat gedragen. Er moet ook een belletje gaan rinkelen als iemand veel gaat overwerken om dezelfde productiviteit als voorheen te halen. Dus niet ’s avonds lekker ontspannen, maar met de laptop op de bank en doorwerken. Als je weet dat iemand met een burn-out al snel meer dan een half jaar weg is van de werkplek dan is de impact duidelijk. Voor de persoon zelf op de allereerste plaats, maar ook voor de collega’s en werkgever. Reden genoeg om het belangrijk te vinden om preventief te werk te gaan. Werkgevers zouden er goed aan doen hier preventief beleid op te voeren, zodat uitval kan worden voorkomen. Dat zal een positief gevolg hebben voor de menselijke kant, maar ook voor de bedrijfseconomische kant.

Geen inzicht of overzicht

Het is goed om te weten dat de medewerker zelf niet merkt hoe ver die heen is. Die heeft onvoldoende inzicht hoe hij of zij afglijdt. Die persoon is immers -om maar een metafoor te noemen- langdurig aan het watertrappelen om het hoofd boven water te houden. In die situatie is het niet mogelijk om rustig om zich heen te kijken naar een mogelijkheid om te gaan staan. Een gevoel van overzicht bestaat dan namelijk allang niet meer.

Tips voor de werkgever

  1. Creëer een veilige werkomgeving, waarin de medewerker zich kwetsbaar kan opstellen. De persoon in kwestie voelt zelf al een tijdje geen bevlogenheid meer in het werk en merkt dat hij de regie kwijt raakt. Wanneer de cultuur ernaar is dat je dat signaal kunt ventileren en dat daar positief op geacteerd wordt door de werkgever, zal dat uitnodigen die kwetsbaarheid te tonen.
  2. Stimuleer mindfull gedrag, zodat de medewerker zich eerder bewust is hoe het gaat. Vraag medewerkers regelmatig hoe het met ze gaat. Daar kun je bijvoorbeeld ook de vergadering mee beginnen.
  3. Laat medewerkers onderzoeken of de functie voldoende aansluit bij hun waarden en talenten en biedt daarin een mogelijkheid tot verandering. Wanneer iemand niet (meer) op de juiste plek zit, is het aanpassen van het takenpakket een goede optie. Je behoudt dan iemand die de organisatie goed kent en krijgt weer een medewerker die uitdaging en bevlogenheid ervaart.
  4. Zorg voor voldoende mate van autonomie. Dit is een heel belangrijk element voor het ervaren van balans.
  5. Ga tijdig in gesprek wanneer je de signalen herkent en bied zo nodig goede coaching aan. Door middel van coaching kan het zo broodnodige inzicht worden verkregen, waardoor de overbelaste persoon bewust keuzes kan maken die zijn of haar welzijn zullen bevorderen.

Je kunt als werkgever niet 100% overbelasting van je medewerkers voorkomen, maar je kunt wel zoveel mogelijk zorgen voor aandacht en bewustwording. Wat doe jij als werkgever op dit vlak?


684 views | Geschreven door