Volgend schooljaar is het afgelopen met de pannenkoeken, tosti’s en broodjes knakworst tussen de middag. Dan komt onze zoon tijdens lunchtijd niet meer naar huis. De basisschool waar hij naartoe gaat voert dan het continurooster in. 

Hij hoeft dus niet over te blijven, omdat wij meer gaan werken of andere werktijden hebben. Nee, de schooltijden veranderen. Het continurooster kent verschillende varianten, maar in ons geval gaat hij straks vijf gelijke dagen van 8:30 tot 14:00 uur naar school. Tussen de middag blijft hij op school en eet daar zijn brood in de klas.

Boekenwurm 1

Moeder Gans

Ik ben geen moeder Gans, die haar kinderen continu onder haar vleugels wil houden. Maar eerlijk is eerlijk, ik moest wel even slikken. Voor een jochie dat naar groep 3 gaat, is het toch best heftig om gelijk zulke lange dagen te maken. Even thuis stoom afblazen is er niet meer bij. Gezellig even samen een boterham eten en een praatje maken is weg. Ja, ik weet het, ik klink nu toch als een moeder Gans.

Genoeg eten

En dan heb ik het nog niet gehad over de zorgen die ik me dan maak of hij wel wat eet. Kijkt de juf wel of hij zijn meegebrachte boterhammen opeet? Heeft hij genoeg aan 15 minuten eten? Dan moet ik mezelf weer even vermanend toespreken. Hij is misschien nog maar een kind, maar als hij de eerste dagen een rammelende buik heeft, gaat hij echt wel sneller eten.

Rust

Als ik in mijn omgeving ouders peil, dan zouden ze allemaal willen dat de school van hun kind het ook invoerde. Ook ouders in het speciaal onderwijs, waar dit rooster gemeengoed is, roepen erover. Niet de discussie meer over wel of niet overblijven en meer rust. Rust… ja, dat klinkt wel goed. Eerlijk is eerlijk, dat uurtje tussen de middag is niet bepaald ontspannen. Eerst uit school naar huis racen, dan zorgen dat meneer zijn handen wast, om vervolgens in een razend tempo te zorgen dat hij zijn brood naar binnen werkt. Terug naar school, maar eerst nog even een sanitaire stop, om daarna weer op de fiets te springen en te gaan. Het is een uur achter je kind aan jagen.

Door de gelijke dagen en het eten op school, brengt het de kinderen meer rust, structuur en duidelijkheid. En dat geloof ik ook wel. De kinderen draaien iedere dag hetzelfde schoolrooster af en weten wat er komen gaat. Eten met elkaar op school en daar blijven. Ze hoeven zich tussen de middag niet meer te haasten.

Tijdgeest

Het past natuurlijk ook in de tijdgeest. Als ik op mijn vrije dag tussen de middag op het schoolplein sta, dan zie ik dat er maar weinig kinderen worden opgehaald. De meeste kinderen blijven over en een handjevol rent de school uit naar papa of mama toe. Ja, dan kan ik als moeder Gans wel zeggen dat ik mijn kind graag tussen de middag thuis heb, maar dan ben ik echt in de minderheid. Het is dan ook volkomen logisch dat de school kiest voor het belang van de meerderheid van de ouders.

Geen knakworst

Tuurlijk begrijp ik het allemaal wel en zie ik ook wel dat het iets kan brengen. Maar kan een kind groot worden, zonder een broodje knakworst of een gebakken ei tussen de middag? We gaan het zien, al zit er diep van binnen echt wel een moeder Gans in mij.

Heb jij ervaring met het continurooster? En hoe bevalt het?


2.060 views | Geschreven door