Mijn grootste irritatiepunt vandaag de dag? Die stomme smartphone! Want leg mij nu eens uit waarom de mensen in je telefoon belangrijker zijn dan de mensen die voor je neus staan? Daar snap ik dus hélémáál niets van.

Je hebt het voor elkaar! Eindelijk heb je met je vriendinnen afgesproken om een avondje de stad in te gaan. Er is wat water door de Waal gegaan, om alle agenda’s en oppassen op elkaar afgestemd te krijgen. Maar eindelijk is het zover: we gaan lol maken! Alleen soms denk ik dat mijn definitie van lol een andere is dan die van de meeste mensen op deze planeet. Steeds vaker lijkt het geen zin te hebben om tijd te maken om in het ‘echte’ leven af te spreken, omdat de digitale wereld het toch weer overneemt.

Blog mee

Je bent enthousiast een verhaal aan het vertellen, terwijl de aandacht van je gesprekspartner afdwaalt naar zijn of haar smartphone. Al gauw reageren ze niet meer op je verhaal. Als je halverwege je mond dicht houdt, reageren ze niet eens. Ze hebben gewoon geen aandacht voor je. Dat is toch ook logisch? Kom op, een appje, een tweet, een foto op Instagram of een statusupdate op Facebook is toch veel belangrijker dan jouw verhaal?!

Beter appen

Je kunt in sommige gevallen beter een app sturen dan in real life afspreken met een vriendin. De mensen in de telefoon krijgen direct de aandacht. En jij, die de moeite neemt om ruimte in je toch al overvolle agenda vrij te maken, kunt daarachter aansluiten. Waarom verkies je iedere melding van je smartphone boven mij, terwijl ik met je heb afgesproken? Ik heb echt geen idee.

Berichtje sturen

Weet je nog, de tijd dat we een mobiele telefoon hadden die alleen kon bellen? Toen was de regel dat je, als je een smsje stuurde, niet direct antwoord kon verwachten. Wilde je direct antwoord op je vraag, moest je de moeite nemen om te bellen. Je weet wel, die functie op je telefoon, waarbij je elkaar direct en rechtstreeks spreekt. Zullen we dat weer in ere herstellen? Heb je direct antwoord nodig, dan pak je de telefoon en dan bel je. Ja, echt ook je nieuwe iPhone kan bellen. Als je niet wordt gebeld, hoef je dus niet direct te reageren.

Sociaal gebruik

En nu heb ik het natuurlijk niet over het sociale gebruik van je smartphone als je met vrienden bent. Ook ik vind het leuk om samen met vriendinnen een foto te maken voor Facebook. Of even met zijn allen in te checken op een bepaalde locatie op Foursquare. En iedereen weet dat je eten beter smaakt als je er eerst een foto van maakt. Maar laat het daarbij. Stop hem daarna weg. Of heb je echt zoveel moeite gedaan om af te spreken, en agenda’s af te stemmen, om naast elkaar te zitten met een smartphone? Zeker als werkende moeder, die behalve werk en kinderen ook nog wil sporten en een partner heeft, is de tijd die je kunt afspreken met vrienden en kennissen toch veel te kostbaar? Dan wil je die tijd toch gebruiken om eens bij te praten?

Bewust

Als moeder weet ik, dat het handig is als het thuisfront je kan appen als ze iets willen vragen. Maar dat betekent niet dat je die telefoon vervolgens ook moet gebruiken om alle sociale media kanalen langs te lopen om ze allemaal te checken. Heb jij meer oog voor je smartphone, dan voor je afspraak? Kijk eens kritisch naar je gedrag en hoe het op de ander overkomt. Doe mij een plezier en ga bewust met je smartphone om de volgende keer dat je met iemand afspreekt. Die ander heeft bewust zijn of haar agenda voor jou vrij gehouden.

Ben je het met me eens? Of moet ik me niet zo druk maken? Ik lees het graag terug in de reacties!


3.241 views | Geschreven door eindredactie