Toen mijn zoon (nu 16) klein was, was ik er nog niet zo mee bezig. Maar naarmate hij ouder werd, werd het steeds duidelijker hoe slecht suiker eigenlijk is. Voor iedereen, dus ook voor kinderen. En het erge is: het zit overal in. Dus hoe voer je die strijd tegen suiker?

Als je kind klein is, kun je nog redelijk overzien (en bepalen) wat er allemaal aan eten naar binnen gaat. Zodra ze naar school gaan wordt dat al wat lastiger (uitdelen, partijtjes), maar zodra ze naar de middelbare school gaan ben je het overzicht en de invloed totaal kwijt. Boterhammen worden in de prullenbak gegooid (deed ik ook hoor, toen ik puber was, ik leefde van roze koeken en was toch superslank) en in de pauze wordt de plaatselijke supermarkt bestormd. De buit? Chips, snoep, cola, energiedrankjes. En jij maar proberen thuis gezond en verantwoord te koken.

Blog mee

Het is ook lastig

Het is natuurlijk moeilijk om helemaal geen suiker te eten. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik na een lange dag werken ontzettende behoefte kan hebben aan een stuk chocola (of een hele reep). Vreselijk. Suiker is natuurlijk ook echt verslavend. Als ik een paar weken geen suiker heb gegeten (dat komt voor!), dan ben ik direct weer verkocht als ik één keer iets met suiker eet. Niks in huis halen is natuurlijk een optie, maar je puber holt dan nog steeds even hard (of misschien zelfs nog wel harder) naar de supermarkt. Geen zakgeld meer geven? Dat is ook weer zo drastisch.

Zeurende moeder

Bewustwording dan maar? Ik heb eerlijk gezegd niet echt veel zin om zo’n zeurende moeder te worden, maar ik vind het wel belangrijk dat hij weet wat suiker met z’n lijf en hoofd doet. Soms ervaart hij dat overigens zelf ook, die momenten grijp ik natuurlijk graag aan. Ik vergeet bijvoorbeeld nooit dat we in Frankrijk op vakantie waren en dat hij, na weken geen energy drankjes te hebben gedronken, van mij een blikje mocht. Gewoon om eens te ervaren wat er dan gebeurt. Hij werd een soort debiel, vreselijk druk, stuiterend in de auto. En daarna doodmoe. Hij heeft nooit meer een energy drankje gedronken.

Dit soort filmpjes helpen ook:

Goede voorbeeld geven?

Uiteindelijk helpt niks echt en ben ik op een soort compromis uitgekomen. Hij mag thuis gewoon dingen met suiker eten (voor mij niet zo handig, want dan ligt het ook voor mij voor het grijpen), maar het eten dat ik kook is altijd gezond en zonder suiker. Op die manier hoop ik dat hij in ieder geval iets meekrijgt over gezond eten. Dat dat ook lekker kan zijn en dat je beter zelf kunt koken dan een of ander pakje openmaken en in een pan mieteren. Zou het helpen?

Ik ben heel benieuwd: hoe ga jij hiermee om? Heb je tips & tricks?

photo credit: Candy/Lollipop background via photopin (license)


2.535 views | Geschreven door