Wil je net als ik een halve marathon of een marathon lopen? Door mindful te trainen, bereik je steeds je doel…

Doelen stellen… en realiseren

Een eenvoudige test op www.iksportslim.be wijst uit dat ik een echt prijsbeest ben. Dit houdt in dat ik het hele jaar door train om continu mijn prestaties te verbeteren en mijn grenzen te verleggen. Door mijn blessureverleden mag ik momenteel echter niet meer dan twee keer per week hardlopen. Toch heb ik mij als doel gesteld om volgend jaar een halve marathon te lopen. En vul ik mijn looptraining aan met een training op de racefiets. In het voorjaar 2015 wil ik 250 km kunnen racen: #my205Kchallenge.

Boekenwurm 1

Mijn motto: if you can dream it, you can do it.

Zen

Alhoewel ik duidelijke doelstellingen heb, leg ik de lat tijdens de trainingen niet al te hoog. Ik ga ook steeds hardlopen zonder playlist. Dat laat mij toe om tijdens het hardlopen één te worden met de natuur. Hardlopen wordt dan om mij heen kijken naar de velden, de bomen en het bos. Luisteren naar de vogels en de wind. De warmte van de zon voelen. De herfst ruiken. Luisteren naar mijn ademhaling. Het zout op mijn lippen proeven. Voeling houden met al mijn spieren en pezen…

Hardlopen wordt zo een vorm van bewust zijn van mijn fysieke en mentale sensaties. Maar ook van alles wat om mij heen gebeurt. Zo is hardlopen voor mij een levenshouding geworden, waarbij ik gedachten en gevoelens kan toelaten en aanvaarden, om ze vervolgens los te laten. Op die manier krijgt alles een plaats. En kom ik in een toestand van innerlijke rust, terwijl mijn benen kilometers maken.

Happiness

Het gaat mij niet om de medaille. Ook niet om de doelstelling. Of ik die nu realiseer, of niet, is bijzaak. Het gaat om de eerste stap die ik heb gezet, om anders in het leven te staan en anders met mijzelf en met andere mensen om te gaan.

Het gaat over durven dromen. Om daarna die droom werkelijkheid te laten worden. Dag na dag. Het gaat over de moed om te gaan trainen. Over de wilskracht om door te zetten. Over volharding om na elke kilometer de volgende te lopen. Over nooit opgeven. En telkens herbeginnen, bijvoorbeeld na een blessure.

Het leuke is dat ik die kwaliteiten ook zie bij heel wat van mijn loopmaatjes. Stuk voor stuk mooie, lieve en goeie mensen, waar ik heel veel van hou. En dat is nog het allermooiste.

Dat maakt mij toch zo gelukkig.


184 views | Geschreven door