Waarom zou je eigenlijk hardlopen? Ik kan zo tien redenen bedenken waarom niet, maar dat werkt niet zo motiverend. Daarom dus een lijstje van tien redenen waarom hardlopen een goed idee is.

1. Het is goed voor je conditie

Een logische eerste reden toch? Die had je zelf kunnen verzinnen. Hardlopen is erg goed voor je hart, longen en bloedvaten. Niet voor niks heeft de Hartstichting een eigen hardloopschema gepubliceerd. Een goed hart betekent een goede conditie. Met een goede conditie voel je je fit!

Blog mee

2. Het is een mooie aanvulling op andere sportactiviteiten

Omdat je met hardlopen vooral aan je conditie werkt, is het goed te combineren met andere sportactiviteiten. Tijdens die activiteiten ben je minder gauw buiten adem bijvoorbeeld. Handig!

3. Het kan op een zelf gekozen moment

De sportschool heeft openingstijden en teamsporten zijn op gezette tijden, maar hardlopen kun je doen wanneer jij wil! Wat een vrijheid! Ben je ochtendmens, ga dan lekker ’s ochtends voordat je naar je werk gaat even een rondje hardlopen. Avondmensen kunnen prima ’s avonds voor of na het eten nog even de hardloopschoenen aantrekken.

4. Je verbrandt snel veel calorieën

Hardlopen is heel intensief waardoor je snel veel calorieën verbrandt. Sneller dan met wandelen of fietsen. Dat maakt hardlopen dus heel efficiënt als calorieverbranding je doel is.

5. Je doet het in de buitenlucht

Hardlopen doe je meestal buiten, waar de vogeltjes fluiten! Ga naar het bos en snuif de natuur op! Kijk om je heen en geniet. Zeker als de andere sport die je doet, binnen is, is het heerlijk om voor hardlopen naar buiten te kunnen.

6. Het is niet snel slecht hardloopweer

Heel soms is het te koud of glad en heel soms is het te warm om te lopen, maar over het algemeen is Nederland een uitstekend hardloopland wat betreft weer! Hoe meer regen, hoe meer zuurstof in de lucht en hoe lekkerder je loopt, is mijn ervaring. Laat je daar dus vooral niet door tegenhouden.

7. Er is elke dag wel een hardloopwedstrijd om voor te trainen

Er is werkelijk waar bijna iedere dag wel ergens een hardloopwedstrijd waar je je voor kunt inschrijven. Het is nog een hele kunst om de pareltjes eruit te halen. Voordeel van die wedstrijden is dat je een doel hebt om voor te trainen, wat helpt als motivator!

8. Het geeft enorm veel voldoening

Je lichaam maakt endorfine aan tijdens het hardlopen en die zorgen bij sommigen voor de zogenaamde runner’s high. Geen zorgen als je die niet krijgt, want op z’n minst voel je een flinke dosis voldoening als je je intensieve hardloopsessie weer voltooid hebt!

9. Je wordt als erg sportief aangezien

Vertel je mensen dat je hardloopt, dan stijg je enorm in hun sportieve achting van jou. Dat terwijl iedereen kan hardlopen, maar blijkbaar is nog best knap het hardlopen lang vol te houden.

10. Het is, eh, leuk?

Leuk, hmm, ja, ik moest en zou natuurlijk tot de tien komen he. Maar er zijn echt best wel mensen die hardlopen leuk vinden, zoals Angelique, de oprichter van love-running.nl. Ik ken er ook een aantal die het niet heel leuk vinden maar wel redenen 1 t/m 9 aanvoeren om tóch hard te lopen. Daar ben ik er een van!

Kun jij nog meer redenen bedenken om te gaan hardlopen?


226 views | Geschreven door