Net zoals het weer is het openbaar vervoer een favoriet onderwerp om over te klagen. En ook de relatie tussen mij en de NS kent zo zijn ups en downs.

Hoewel ik tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar met de auto reis, heeft dat vooral praktische redenen, en is het geen onwil. Integendeel, toen ik deze week weer even in de trein zat, bedacht ik me zonder probleem 9 voordelen van het reizen met de trein, waarvan akte. Mocht je er nog meer weten, dan hoor ik het graag.

Boekenwurm 1

01

Me-time

Als je eenmaal een zitplaats hebt weten te bemachtigen (het sarcasme zit er soms nog een beetje in), heb je heerlijk de tijd om bijvoorbeeld een boek te lezen, weg te dromen, na te denken over de belangrijke vragen van het leven, muziek te luisteren of te genieten van het uitzicht.

02

Gratis nieuwsch

Ondanks Blendle, en alle nieuwssites, gaat er soms niks boven een papieren krant voor het nieuws. Of vooruit, voor de horoscoop. Daar zijn de gratis kranten ook goed voor.

03

Social media bijhouden

Dit hoef je dus niet op een P te doen, maar kan gewoon in de trein. Check je Instagram-feed, het laatste nieuws op Twitter, of het leven van je (online) vrienden op Facebook. Of neem even de tijd om eindelijk die WhatsApp te sturen waar je steeds niet aan toekomt.

04

Work it baby!

Totdat je op de plek van bestemming komt, je mail wegwerken of alvast een to-do-lijst maken, zo start of eindig je de dag met een opgeruimd gevoel!

05

Let go

Je hoeft je niet actief bezig te houden of je wel op plek van bestemming aankomt. Of je komt er, of niet. Ook hoe laat je aankomt ligt ook niet in jouw handen. Dat kan enorm frustrerend zijn, maar je kan er ook even van genieten. It’s out of your hands. Zie ook punt 6.

06

Doe een dutje

Even je ogen dichtdoen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je een botsing veroorzaakt. Het heen en weer gewieg van de treinwagon draagt daar ook zeker aan bij. Wel even in de gaten houden of je niet echt in slaap valt en je station mist, of misschien nog erger, met je hoofd op de schouder van je buurman indommelt.

07

Gesprekken afluisteren

Fijn ter leering ende vermaeck. Even ongegeneerd meegenieten van de dagelijkse gesprekken, de puberdrama’s (‘en toen zei zij, en toen zei ik weer’ etc) tot ego-gesprekken (‘maar genoeg over mij, wat vind jij eigenlijk van mij?’), tot enorme ontboezemingen die (regelmatig via de telefoon) open en bloot worden gedeeld. Alsof de rest van de coupe niet bestaat.

08

De laatste mode-trends checken

Kijk eens een tijdje om je heen en je komt de meest fantastische outfits tegen. Zowel negatief als positief, het treinreizigerspubliek is erg gemêleerd. Ook hipsters reizen met de trein (te herkennen aan baardjes, brillen en meeneem eco-friendly koffie-to-go) , dus je weet zo wat er ‘aan de hand is’ in mode-land.

09

Een beter milieu begint bij de trein

Vervoer per trein levert vijf keer minder milieubelasting op dan dezelfde reis met de auto. Hoppa, een instant feel-good-gevoel, ben jij even goed bezig voor de wereld!

Wat zijn jouw redenen om lekker met de trein te reizen of toch vooral voor de auto te kiezen? Ik ben benieuwd!


193 views | Geschreven door